pam_motd

Ubuntu kiszolgálókra bejelentkezéskor valószínűleg észrevette az informatív Nap üzenetét (MOTD). Ezek az információk több csomag használatával kerülnek beszerzésre és jelennek meg:

 • A landscape-common biztosítja a landscape-client alapvető programkönyvtárait, amelyekkel a webes Landscape alkalmazás használatával felügyelhetők a rendszerek. A csomag tartalmazza a /usr/bin/landscape-sysinfo segédprogramot, a MOTD-ban megjelenő információk ennek segítségével kerülnek összegyűjtésre.

 • Az update-notifier-common segítségével a MOTD automatikusan, a pam_motd használatával frissül.

Az pam_motd a nevük elején található számok sorrendjében végrehajtja az /etc/update-motd.d parancsfájljait. A parancsfájlok kimenete a számozott sorrendet fenntartva a /var/run/motd/ fájlba, majd az /etc/motd.tail fájllal kerülnek összefűzésre.

Saját dinamikus információkat is adhat a MOTD-hez. Helyi időjárási információk hozzáadásához például:

 • Első lépésként telepítse a weather-util csomagot:

  sudo apt-get install weather-util
  
 • A weather segédprogram a National Oceanic and Atmospheric Administration METAR adatait, és a National Weather Service előrejelzéseit használja. A helyi információk eléréséhez szüksége lesz a 4 karakteres ICAO helyazonosítóra (például: LHBP Budapest esetén). Ez a National Weather Service weboldalán határozható meg.

  Noha a National Weather Service az Egyesült Államok kormányzati ügynöksége, az időjárás-jelentő állomások világszerte megtalálhatók. Ugyanakkor nem biztos, hogy a helyi időjárási információk az Egyesült Államokon kívüli összes állomás esetén elérhetők.

 • Hozzon létre egy egyszerű, /usr/local/bin/local-weather parancsfájlt, amely a weather programot és a helyi ICAO kódot használja:

  #!/bin/sh
  #
  #
  # Kiírja a helyi időjárást a MOTD számára.
  #
  #
  
  # Helyettesítse az LHBP-t a helyi időjárási állomás kódjával.
  # A helyi állomások itt találhatók: http://www.weather.gov/tg/siteloc.shtml
  
  echo
  weather -i LHBP
  echo
  
  
 • Tegye végrehajthatóvá a parancsfájlt:

  sudo chmod 755 /usr/local/bin/local-weather
  
 • Ezután hozzon létre egy szimbolikus linket /etc/update-motd.d/98-local-weather néven:

  sudo ln -s /usr/local/bin/local-weather /etc/update-motd.d/98-local-weather
  
 • Végül lépjen ki a kiszolgálóról, majd újra be az új MOTD megjelenítéséhez.

Ezután néhány hasznos, és a helyi időjárással kapcsolatos kevésbé hasznos információval üdvözli a rendszer. Reméljük, a local-weather példával sikerült bemutatnunk az pam_motd rugalmasságát.