Bevezetés

Az Ubuntu csomagkezelő rendszere a Debian GNU/Linux disztribúció által használt rendszerből származik. A csomagfájlok minden szükséges fájlt, metaadatot és utasítást tartalmaznak, amely egy adott funkcionalitás vagy szoftveralkalmazás megvalósításához szükséges a számítógépen.

A Debian csomagfájljai általában a „.deb” kiterjesztéssel rendelkeznek, és általában tárolókban találhatók, amelyek különböző adathordozókon vagy online megtalálható csomagok gyűjteményei. A csomagok általában előre lefordított, bináris formában vannak, így a telepítés gyors, és nem igényli szoftverek fordítását.

Számos összetett csomag használja a függőségek fogalmát. A függőségek az elsődleges csomag megfelelő működéséhez szükséges további csomagokat jelentik. A Festival nevű beszédszintetizátor csomagja a libasound2 csomagtól függ, amely az ALSA nevű, hanglejátszáshoz szükséges programkönyvtárat tartalmazza. A Festival megfelelő működéséhez ezt és minden függőségét telepíteni kell. Az Ubuntu szoftverkezelő eszközei ezt automatikusan elvégzik.