MediaWiki

A MediaWiki egy PHP nyelven írt webes wikiszoftver. A MySQL vagy PostgreSQL adatbázis-kezelő rendszerek használatára is képes.

Telepítés

A MediaWiki telepítése előtt telepítenie kell az Apache2 webkiszolgálót, a PHP5 parancsnyelvet, és egy adatbázis-kezelő rendszert. A MySQL és a PostgreSQL a legelterjedtebbek, válassza ki az igényeinek megfelelőt. A telepítési utasításokért nézze meg a megfelelő szakaszokat.

A MediaWiki telepítéséhez adja ki a következő parancsot:

sudo apt-get install mediawiki php5-gd

További MediaWiki funkciók eléréséhez telepítse a mediawiki-extensions csomagot.

Beállítás

A MediaWiki mediawiki.conf nevű Apache konfigurációs fájlja az /etc/apache2/conf.d/ könyvtárban található. A következő sort kell kivennie megjegyzésből a MediaWiki alkalmazás eléréséhez:

# Alias /mediawiki /var/lib/mediawiki

A fenti sor megjegyzésből való kivétele után indítsa újra az Apache kiszolgálót. Ezután a MediaWiki a következő URL megnyitásával érhető el:

http://localhost/mediawiki/config/index.php
[Tipp]

Olvassa el az ezen oldalon megjelenő „Checking environment...” szakaszt. Ennek elolvasásával számos problémát megoldhat.

A konfigurálás végén át kell másolnia a LocalSettings.php fájlt az /etc/mediawiki könyvtárba:

sudo mv /var/lib/mediawiki/config/LocalSettings.php /etc/mediawiki/

Szükség lehet az /etc/mediawiki/LocalSettings.php szerkesztésére, és a következő megváltoztatására:

ini_set( 'memory_limit', '64M' );

Kiterjesztések

A kiterjesztések új szolgáltatásokat biztosítanak a MediaWiki alkalmazáshoz. A kiterjesztések lehetővé teszik a wiki adminisztrátorai és végfelhasználói számára a MediaWiki igényeik szerinti személyre szabását.

A MediaWiki kiterjesztései letölthetők archívumfájlként, vagy a Subversion tárolóból. Másolja ezeket a /var/lib/mediawiki/extensions könyvtárba. A következő sort fel kell vennie az /etc/mediawiki/LocalSettings.php fájl végére:

require_once "$IP/extensions/Kiterjesztésnév/Kiterjesztésnév.php";

Hivatkozások