Áttekintés

A LAMP-telepítések (Linux + Apache + MySQL + PHP) az Ubuntu kiszolgálók népszerű felhasználási módjának számítanak. Rengeteg nyílt forrású alkalmazás készült a LAMP alkalmazáscsomag felhasználásával. Néhány népszerű LAMP-alkalmazás: wikik, tartalomkezelő rendszerek (CMS), és menedzsment-szoftverek, mint a phpMyAdmin.

One advantage of LAMP is the substantial flexibility for different database, web server, and scripting languages. Popular substitutes for MySQL include PostgreSQL and SQLite. Python, Perl, and Ruby are also frequently used instead of PHP.

A legtöbb LAMP alkalmazás telepítésének hagyományos módja:

  • Az alkalmazás forrásfájljait tartalmazó archívum letöltése.

  • Az archívum kibontása, általában a webkiszolgáló által elérhető könyvtárba.

  • A források kibontási helyének függvényében egy webkiszolgáló beállítása a fájlok szolgáltatására.

  • Az alkalmazás beállítása az adatbázishoz való kapcsolódásra.

  • Egy parancsfájl futtatása, vagy az alkalmazás egy oldalának megnyitása az alkalmazás által igényelt adatbázis telepítéséhez.

  • A fenti, vagy azokhoz hasonló lépések végrehajtása után készen áll az alkalmazás használatának megkezdésére.

Ezen megközelítés használatának hátránya, hogy az alkalmazás fájljai a fájlrendszerben nem szabványos módon kerülnek elhelyezésre, ez megnehezíti az alkalmazás telepítési helyének meghatározását. A másik nagy hátrány az alkalmazás frissítése. Új verzió kiadásakor az alkalmazás telepítéséhez szükséges eljárást kell alkalmazni a frissítés telepítéséhez.

Szerencsére számos LAMP alkalmazás elérhető Ubuntu csomagban, és a nem LAMP alkalmazásokkal azonos módon telepíthetők. Az alkalmazástól függően azonban szükség lehet néhány extra konfigurációs és telepítési lépésre.

Ez a szakasz a MoinMoin és MediaWiki wikialkalmazások, valamint a phpMyAdmin MySQL-menedzselő alkalmazás telepítését és konfigurálását mutatja be.

[Megjegyzés]

A wiki egy olyan weboldal, amely egyszerűen teszi lehetővé felhasználói számára a tartalom hozzáadását, eltávolítását és az elérhető tartalom módosítását. Az együttműködés és használat egyszerűsége a wikit hatékony eszközzé teszi a tömeges együttműködő szerkesztéshez. A wiki kifejezést az együttműködő szoftverekre is használjuk.