CVS kiszolgáló

A CVS egy verziókövető rendszer. Segítségével forrásfájlok előzményei rögzíthetők.

Telepítés

A CVS telepítéséhez adja ki a következő parancsot:

sudo apt-get install cvs

A cvs telepítése után telepítenie kell az xinetd csomagot a CVS kiszolgáló indításához/leállításához. Az xinetd telepítéséhez adja ki a következő parancsot:

sudo apt-get install xinetd

Beállítás

A CVS telepítése után a tároló automatikusan előkészítésre kerül. Alapértelmezésben a tároló a /var/lib/cvs könyvtárba kerül. Ezt az útvonalat a következő parancs kiadásával módosíthatja:

cvs -d /az/új/cvs/tároló init

A kiindulási könyvtár beállítása után beállítható az xinetd a CVS kiszolgáló indítására. A következő sorokat átmásolhatja az /etc/xinetd.d/cvspserver fájlba.

service cvspserver
{
   port = 2401
   socket_type = stream
   protocol = tcp
   user = root
   wait = no
   type = UNLISTED
   server = /usr/bin/cvs
   server_args = -f --allow-root /var/lib/cvs pserver
   disable = no
}
[Megjegyzés]

Ne feledje el a tárolót szerkeszteni, ha módosította az alapértelmezett tárolókönyvtárat (/var/lib/cvs).

Az xinetd beállítása után elindítható a CVS kiszolgáló a következő parancs kiadásával:

sudo /etc/init.d/xinetd restart

A CVS kiszolgáló futását a következő parancs kiadásával ellenőrizheti:

sudo netstat -tap | grep cvs

A parancs futtatásakor a következő sort, vagy valami hasonlót kell látnia:

tcp    0   0 *:cvspserver      *:* LISTEN 

Innentől felvehet felhasználókat, új projekteket és felügyelheti a CVS kiszolgálót.

[Figyelem]

A CVS lehetővé teszi a felhasználók felvételét az azt kiszolgáló operációs rendszertől függetlenül. A legegyszerűbb módszer valószínűleg a Linux felhasználóinak használata a CVS-hez, noha ennek vannak lehetséges biztonsági kockázatai. A részletekért nézze meg a CVS kézikönyvét.

Projektek felvétele

Ez a szakasz ismerteti, hogyan vehet fel új projektet a CVS tárolóba. Hozza létre a könyvtárat, és adja hozzá a kívánt dokumentációkat és forrásfájlokat. Ezután adja ki a következő parancsot a projekt felvételéhez a CVS tárolóba:

cd könyvtár/projekt
cvs -d :pserver:felhasználónév@gépnév.com:/var/lib/cvs import -m "A projekt importálása a CVS tárolóba" . új_projekt start
[Tipp]

A CVSROOT környezeti változóban megadhatja a CVS gyökérkönyvtárának helyét. A CVSROOT környezeti változó exportálása után elkerülheti a cvs parancs -d kapcsolójának használatát.

Az új_projekt egy szállítói címke, a start pedig egy kiadáscímke. Ebben a környezetben nincs jelentőségük, de mivel a CVS megköveteli ezeket, jelen kell lenniük.

[Figyelem]

Új projekt hozzáadásakor a CVS felhasználónak írási jogokkal kell rendelkeznie a CVS tárolóhoz (/var/lib/cvs). Alapértelmezésben az src csoportnak van hozzáférése a CVS tárolóhoz. Először tehát ehhez a csoporthoz adja hozzá a felhasználókat, akik így kezelhetik a CVS tárolóban lévő projekteket.