Beállítás

Az Advanced Packaging Tool (APT) rendszer tárolóinak beállításai az /etc/apt/sources.list konfigurációs fájlban vannak. Alább látható egy példafájl, a tárolóhivatkozások hozzáadásával vagy eltávolításával kapcsolatos információkkal együtt.

Itt találhat egy tipikus /etc/apt/sources.list fájlt bemutató egyszerű példafájlt.

A fájl szerkesztésével engedélyezheti vagy letilthatja a tárolókat. Ha például le szeretné tiltani az Ubuntu CD-ROM használatát a csomagműveletekhez, akkor tegye megjegyzésbe a CD-ROM-nak megfelelő sort, amely a fájl tetején található:

# no more prompting for CD-ROM please
# deb cdrom:[Ubuntu 10.10_Maverick_Meerkat - Release i386 (20070419.1)]/ maverick main restricted

Kiegészítő tárolók

Az Ubuntuhoz elérhető hivatalosan támogatott csomagtárolókon kívül további, közösség által támogatott tárolók is léteznek, amelyek több ezer telepíthető csomagot tartalmaznak. A két legnépszerűbb a Universe és Multiverse tároló. Ezeket a tárolókat az Ubuntu hivatalosan nem támogatja, de mivel a közösség tartja ezeket karban, általában biztonságosan használható csomagokat tartalmaznak.

[Megjegyzés]

A Multiverse tárolóban lévő csomagok gyakran olyan licencelési problémákkal bírnak, amelyek megakadályozzák a szabad operációs rendszerrel együtt történő terjesztésüket, és egyes országokban illegálisak lehetnek.

[Figyelem]

Ne feledje, hogy sem a Universe, sem a Multiverse tároló nem tartalmaz hivatalosan támogatott csomagokat. Ez azt jelenti, hogy ezekhez a csomagokhoz nem biztos, hogy érkeznek biztonsági frissítések.

Számos más csomagforrás is elérhető, ezek néha csak egy csomagot tartalmaznak, mint például egy adott alkalmazás fejlesztője által biztosított csomagforrások esetén. Az ilyen nem szabványos csomagforrások használatakor óvatosnak és körültekintőnek kell lenni. Telepítés előtt vizsgálja meg a forrást és a csomagokat, mivel egyes csomagforrások és csomagjaik bizonyos szempontokból instabillá vagy működésképtelenné tehetik rendszerét.

Alapértelmezésben a Universe és Multiverse tárolók engedélyezve vannak. Ha le szeretné tiltani ezeket, szerkessze az /etc/apt/sources.list fájlt, és tegye megjegyzésbe a következőket:

deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu maverick universe multiverse
deb-src http://archive.ubuntu.com/ubuntu maverick universe multiverse

deb http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ maverick universe
deb-src http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ maverick universe
deb http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ maverick-updates universe
deb-src http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ maverick-updates universe

deb http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ maverick multiverse
deb-src http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ maverick multiverse
deb http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ maverick-updates multiverse
deb-src http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ maverick-updates multiverse

deb http://security.ubuntu.com/ubuntu maverick-security universe
deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu maverick-security universe
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu maverick-security multiverse
deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu maverick-security multiverse