Aptitude

Az Aptitude egy menüvezérlésű szöveges felület az Advanced Packaging Tool (APT) rendszerhez. Számos gyakori csomagkezelési feladat, mint például a telepítés, eltávolítás és frissítés, az Aptitude-ban egybillentyűs (jellemzően kisbetűs) parancsokkal hajtható végre.

Az Aptitude a parancsbillentyűk megfelelő működésének biztosítása érdekében a nem grafikus terminálkörnyezetekben a leghasználhatóbb. Az Aptitude normál felhasználóként való indításához adja ki a következő parancsot a terminálban:

sudo aptitude

Az Aptitude indulásakor a képernyő tetején egy menüsor, alatta pedig két panel jelenik meg. A felső panel a csomagkategóriákat tartalmazza, mint például az Új csomagok és a Nem telepített csomagok. Az alsó panel a csomagokkal és csomagkategóriákkal kapcsolatos információkat tartalmaz.

Az Aptitude használata viszonylag egyértelmű, a felhasználói felület pedig egyszerűvé teszi a gyakori feladatok végrehajtását. A következő példák gyakori csomagkezelési műveletek az Aptitude használatával történő végrehajtását mutatják be:

 • Csomagok telepítése: Csomag telepítéséhez keresse meg azt a Nem telepített csomagok kategóriában, például a nyílbillentyűk és az Enter használatával, és jelölje ki a telepítendő csomagot. A csomag kijelölése után nyomja meg a + billentyűt, ekkor a csomag színe zöldre változik, jelezve a telepítésre történt kiválasztását. Ezután nyomja meg a g billentyűt a csomagműveletek listájának megjelenítéséhez. Nyomja meg újra a g billentyűt, és a program bekéri a rendszergazdai jelszót a telepítés befejezéséhez. Az Enter megnyomása után megadhatja jelszavát. Végül nyomja meg még egyszer a g billentyűt, és a program rákérdez a csomag letöltésére. Nyomja meg az Enter billentyűt a Folytatás üzenet megjelenésekor, ekkor megtörténik a csomagok letöltése és telepítése.

 • Csomagok eltávolítása: Csomag eltávolításához keresse meg azt a Telepített csomagok kategóriában, például a nyílbillentyűk és az Enter használatával, és jelölje ki az eltávolítandó csomagot. A csomag kijelölése után nyomja meg a - billentyűt, ekkor a csomag színe rózsaszínre változik, jelezve az eltávolításra történt kiválasztását. Ezután nyomja meg a g billentyűt a csomagműveletek listájának megjelenítéséhez. Nyomja meg újra a g billentyűt, és a program bekéri a rendszergazdai jelszót a telepítés befejezéséhez. Az Enter megnyomása után megadhatja jelszavát. Végül nyomja meg még egyszer a g billentyűt, és a program rákérdez a csomag letöltésére. Nyomja meg az Enter billentyűt a Folytatás üzenet megjelenésekor, ekkor megtörténik a csomagok eltávolítása.

 • Csomagindex frissítése: A csomagindex frissítéséhez nyomja meg az u billentyűt, és a program bekéri a rendszergazdai jelszót a frissítés befejezéséhez. Az Enter megnyomása után megadhatja jelszavát. Végül nyomja meg még egyszer az Enter billentyűt az OK üzenet megjelenésekor a folyamatot befejező letöltési ablakban.

 • Csomagok frissítése: Csomagok frissítéséhez hajtsa végre a csomagindex frissítését a fent részletezett módon, majd nyomja meg az U billentyűt az összes frissítés kijelöléséhez. Ezután nyomja meg a g billentyűt, és megkapja a csomagműveletek összefoglalását. Ezután nyomja meg a g billentyűt a csomagműveletek listájának megjelenítéséhez. Nyomja meg újra a g billentyűt, és a program bekéri a rendszergazdai jelszót a telepítés befejezéséhez. Az Enter megnyomása után megadhatja jelszavát. Végül nyomja meg még egyszer a g billentyűt, és a program rákérdez a csomagok letöltésére. Nyomja meg az Enter billentyűt a Folytatás üzenet megjelenésekor, ekkor megtörténik a csomagok frissítése.

A csomaglisták megjelenítésekor a felső ablaktábla csomaglistájának első oszlopa leírja a csomag aktuális állapotát, és a következő jelöléseket használja a csomag állapotának leírására:

 • i: Telepített csomag

 • c: A csomag nincs telepítve, de a csomag beállításai a rendszeren maradtak.

 • p: A csomag a beállításaival együtt törölve a rendszerről

 • v: Virtuális csomag

 • B: Törött csomag

 • u: A csomag fájljai kibontva, de még nincs konfigurálva

 • C: Félig konfigurált - a konfigurálás meghiúsult, és javítást igényel

 • H: Félig telepített - az eltávolítás meghiúsult, és javítást igényel

Az Aptitude-ból való kilépéshez nyomja meg a q billentyűt, és erősítse meg, hogy ki szeretne lépni. Az Aptitude menüjéből számos más funkció is elérhető az F10 billentyű megnyomásával.