Apt-Get

Az apt-get egy hatékony, az Advanced Packaging Tool (APT) kezelésére szolgáló parancssori eszköz. Segítségével új szoftvercsomagok telepíthetők, a meglévő szoftvercsomagok mellett a csomaglistaindex, sőt akár az egész Ubuntu rendszer is frissíthető.

Egyszerű parancssori eszközként az apt-get számos előnyt biztosít a rendszergazdák számára az Ubuntuban elérhető más csomagkezelő rendszerekhez képest. Ezek közé tartozik a könnyed használhatóság terminálkapcsolaton (SSH) keresztül, vagy a rendszeradminisztrációs parancsfájlokban való használhatóság, amelyek viszont a cron ütemezőeszközzel automatizálhatók.

Az apt-get segédprogram gyakori felhasználási módjaira néhány példa:

 • Csomag telepítése: A csomagok telepítése az apt-get eszközzel meglehetősen egyszerű. Az nmap nevű hálózatfelderítő eszköz telepítéséhez például adja ki a következő parancsot:

  sudo apt-get install nmap
  
 • Csomag eltávolítása: Csomag vagy csomagok eltávolítása hasonlóan egyszerű. Az előző példában telepített nmap csomag eltávolításához adja ki a következő parancsot:

  sudo apt-get remove nmap
  
  [Tipp]

  Több csomag: szóközökkel elválasztva több telepítendő vagy eltávolítandó csomagot is megadhat.

  Az apt-get remove parancs --purge kapcsolója eltávolítja a csomag beállítófájljait is. Ez egyaránt lehet hasznos vagy nemkívánatos, ezért óvatosan használja.

 • A csomagindex frissítése: Az APT csomagindex alapvetően az /etc/apt/sources.list fájlban megadott tárolókban elérhető csomagok adatbázisa. Adja ki a következő parancsot a helyi csomagindex frissítéséhez a tárolók legfrissebb változásaival:

  sudo apt-get update
  
 • Csomagok frissítése: Az idő múlásával a számítógépre telepített csomagok (például biztonsági frissítésekkel) frissített verziói válhatnak elérhetővé a csomagtárolókban. A rendszer frissítéséhez először frissítse a csomagindexet a fenti módon, majd adja ki a következő parancsot:

  sudo apt-get upgrade
  

  Az új Ubuntu kiadásokra frissítéssel kapcsolatos információkért lásd a „Frissítés” szakaszt.

Az apt-get parancs műveletei, például csomagok telepítése és eltávolítása, a /var/log/dpkg.log naplófájlban kerülnek naplózásra.

Az APT használatával kapcsolatos további információkért lásd az átfogó Debian APT felhasználói kézikönyvet vagy adja ki a következő parancsot:

apt-get help