Vezetékes hálózati hiba elhárítása

Ha a hálózati kapcsolata nem működik megfelelően, néhány segédprogram segítségével meghatározhatja a probléma okát.

Az alábbi eszközök legtöbbjéhez szüksége lesz a terminál használatára, ezt az AlkalmazásokKellékekTerminál menüpont kiválasztásával nyithatja meg.

Információk a jelenlegi kapcsolatról

Az ifconfig parancsot a hálózati kapcsolatok beállításainak módosítására tervezték, de az aktuális kapcsolat információinak kiíratására is használható.

 1. Válassza az AlkalmazásokKellékekTerminál menüpontot a terminál megnyitásához.

 2. Írja be a terminálba a ifconfig eth1 parancsot, ebben írja át az eth1 nevet a saját vezeték nélküli csatolójának nevére, majd nyomja meg az Enter billentyűt.

  • Az inet addr megadja a kapcsolat aktuális IP-címét

  • A HWaddr megadja a hálózati eszköz MAC címét

Hálózati kapcsolat megfelelő működésének ellenőrzése.

A kapcsolat működését legegyszerűbben a ping parancs segítségével lehet ellenőrizni, amely megpróbál csatlakozni egy másik számítógéphez a hálózatban vagy az interneten.

Az internetkapcsolat ellenőrzése:

 1. Válassza a RendszerAdminisztrációHálózati segédeszközök menüpontot

 2. Válassza a Ping lapot

 3. Írja be az ubuntu.com címet a Hálózati cím dobozba, és nyomja meg a Ping gombot.

 4. Egy kis idő elteltével egy grafikon fog megjelenni. Nézze meg a Sikeres csomagok értékét az Adatátvitel statisztikája alatt.

  • 100% sikeres csomag - A számítógépe megfelelően kapcsolódik az internethez

  • 100% érték alatt - A számítógépe valószínűleg lassabb, vagy gyengébb vezeték nélküli jelerősségű kapcsolattal kapcsolódik az internethez

  • 0% sikeres csomag - A számítógépének kapcsolata rossz, vagy a használt elérési pont vagy útválasztó nem kapcsolódik az internethez

Ha A(z) „ubuntu.com” cím nem található hibaüzenetet kapja, akkor a számítógépe valószínűleg nem csatlakozik az internethez, vagy nem érhető el DNS kiszolgáló.