Fájlok és mappák megosztása más gépekkel

A hálózatán lévő emberekkel fájlokat és mappákat az Ubuntu One, Megosztott mappák vagy a Nautilus segítségével oszthat meg.

Fájlok megosztása Ubuntu One használatával

Napjainkban sokan több számítógépet is használnak. Az irodai asztali számítógép mellett rendelkezhetnek utazásokhoz használt laptoppal is. Meglehetősen nehéz biztosítani, hogy minden fájlja mindig elérhető legyen, bármelyik gépét is használja. Ugyanez elmondható Evolution címtárai, Tomboy jegyzetei és Firefox könyvjelzői szinkronban tartásáról is.

Itt segít az Ubuntu One – digitális életének szinkronban tartásában. Dokumentumai, zenéi, könyvjelzői, címjegyzékei és jegyzetei szinkronban maradnak számítógépei között. Ezen kívül ezek mind saját személyes adatfelhőjében kerülnek tárolásra, így egy webböngészővel bármely számítógépről elérheti fájljait az Ubuntu One weboldalon.

Az Ubuntu One minden Ubuntu felhasználónak 2 GB ingyenes tárhelyet biztosít. További tárkapacitás és mobiltelefonokkal való szinkronizálás havidíjért érhető el. Állítsa be az Ubuntu Onet, és használja számítógépét, ahogy szokta. A többiről az Ubuntu One gondoskodik.

Az Ubuntu One beállítása

Az Ubuntu One beállításának megkezdéséhez nyissa meg a RendszerBeállításokUbuntu One menüpontot. Ha először futtatja a programot, akkor az Ubuntu One hozzáadja számítógépét az Ön Ubuntu One fiókjához.

Az Ubuntu One az Ubuntu Single Sign On (SSO) szolgáltatást használja a felhasználói fiókokhoz. Ha nincs Ubuntu SSO fiókja, akkor a program a teljes folyamaton végigvezeti. Ha ez kész, rendelkezni fog egy Ubuntu SSO fiókkal, egy ingyenes Ubuntu One előfizetéssel, és számítógépe be lesz állítva a szinkronizációhoz.

Az Ubuntu One személyre szabása

Az Ubuntu One beállításai megjeleníti, hogy tárolókapacitásának mekkora részét használja, és fiókkezelési eszközöket is biztosít. Ezt az alkalmazást bármikor elérheti az RendszerBeállításokUbuntu One menüpont alatt.

A Fiók lap megjeleníti fiókinformációit, mint a név és az e-mail cím, valamint hivatkozásokat tartalmaz további fiókkezelési és technikai támogatási erőforrásokra.

Az Eszközök lap felsorolja a fiókjához szinkronizálásra hozzáadott eszközöket. Az eszközök számítógépek vagy mobiltelefonok lehetnek. A pillanatnyilag használt számítógéphez beállíthatja a szinkronizálás által használandó sávszélességet, vagy újracsatlakozhat az Ubuntu One-hoz. El is távolíthatja az Ubuntu One fiókjához társított számítógépeket és mobiltelefonokat.

A Szolgáltatások lapon adhatja meg az adatfelhőjével és más számítógépeivel szinkronizálandó Ubuntu One szolgáltatásokat. Itt a fájlok, megvásárolt zenék, névjegyek és könyvjelzők szinkronizálását kapcsolhatja be vagy ki.

További információk

Az Ubuntu One-nal, szolgáltatásaival és technikai támogatásával kapcsolatos további információkért keresse fel az Ubuntu One weboldalát.

A legújabb szolgáltatásokkal kapcsolatos hírekért kövesse az Ubuntu One blogot.

Mappák megosztása a megosztott mappák alkalmazással

Mappák megosztásához a Megosztott mappák használatával:

 1. A terminál elindításához válassza az AlkalmazásokKellékekTerminál menüpontot.

 2. Írja be a shares-admin parancsot, és nyomja meg az Enter billentyűt a Megosztott mappák megnyitásához.

 3. Előfordulhat, hogy egy A megosztási szolgáltatás nincs telepítve üzenetet kap. Ebben az esetben jelölje be az üzenetablakban levő két jelölőnégyzetet, majd nyomja meg a Szolgáltatások telepítése gombot. A megosztási szolgáltatások támogatása letöltésre és telepítésre kerül; ez eltarthat egy ideig.

 4. Nyomja meg a gombot, és adja meg jelszavát a Jelszó mezőben.

 5. Nyomja meg a Hitelesítés gombot.

 6. Válassza a Megosztott mappák fület, és nyomja meg a Hozzáadás gombot.

 7. Az Útvonal mezőben adja meg a megosztandó mappa helyét.

 8. Válassza a Windows hálózatok (SMB) lehetőséget a Megosztás ezzel listából.

 9. Írjon be egy nevet és egy megjegyzést a megosztott mappához.

 10. Ha azt szeretné, hogy a felhasználók a megosztott mappához való hozzáféréskor tudjanak fájlokat létrehozni, módosítani és törölni, törölje a jelölést a Csak olvasható jelölőnégyzetből. Ha be van jelölve a Csak olvasható jelölőnégyzet, a felhasználók csak olvashatják a fájlokat a megosztott mappában.

 11. Nyomja meg a Megosztás gombot a megosztott mappa elérhetővé tételéhez. Az azonos hálózatra (LAN) csatlakozó felhasználók ezután már elérhetik a mappát.

További információk a hálózati megosztások kezeléséről a Megosztott mappák adminisztrációs eszköze kézikönyvoldalon találhatók.

Mappák megosztása a Nautilus használatával

Mappák megosztásához a Nautilus használatával:

 1. Egy Fájlböngésző ablak megnyitásához válassza a HelyekSzámítógép menüpontot.

 2. A jobb egérgombbal kattintson arra a mappára, melyet meg szeretne osztani, majd a helyi menüből válassza a Megosztás beállításai menüpontot.

 3. Jelölje be a Mappa megosztása négyzetet a Mappa megosztása ablakban. Ha eltérő megosztásnevet szeretne megadni, azt a Megosztás neve mezőben teheti meg.

 4. Előfordulhat, hogy egy A megosztási szolgáltatás nincs telepítve üzenetet kap. Ebben az esetben jelölje be az üzenetablakban levő két jelölőnégyzetet, majd nyomja meg a Szolgáltatások telepítése gombot. A megosztási szolgáltatások támogatása letöltésre és telepítésre kerül; ez eltarthat egy ideig.

 5. Ha azt szeretné, hogy a felhasználók a megosztott mappában tudjanak fájlokat létrehozni, módosítani és törölni, jelölje be az Írás engedélyezése a mappába jelölőnégyzetet. Ha ez a jelölőnégyzet nincs bejelölve, akkor a felhasználók csak megtekinthetik a fájlokat a megosztott mappában. Lehetőség szerint töltse ki a Megjegyzés mezőt.

 6. Ha azt szeretné, hogy a vendég felhasználók is hozzáférhessenek a mappában levő fájlokhoz, válassza a Vendéghozzáférés (felhasználói fiók nélküli személyeknek) lehetőséget.

 7. A mappa elérhetővé tételéhez nyomja meg a Megosztás gombot.

 8. Kaphat egy üzenetet, melyben a Nautilus tudatja, hogy a mappa néhány jogosultságát be kell állítani a megosztás előtt. Ebben az esetben nyomja meg a Jogosultságok automatikus hozzáadása gombot.

 9. Az ugyanabban a hálózatban levő felhasználók mostantól hozzáférnek a megosztott mappához.

[Megjegyzés]

Ha az Önnek nincs jogosultsága felhasználói megosztások létrehozásához üzenetet kapja, vegye fel a kapcsolatot a rendszergazdával, vagy állítsa be a Mappamegosztási szolgáltatást (samba).

További információk a hálózati megosztások kezeléséről a Megosztott mappák adminisztrációs eszköze kézikönyvoldalon találhatók.

Hozzáférés a megosztott mappákhoz Windowson keresztül

Ha Ubuntut futtató rendszeren akar megosztani egy mappát Windows rendszerek felé, további lépések is szükségesek lehetnek:

 1. A terminál elindításához válassza az AlkalmazásokKellékekTerminál menüpontot.

 2. Adja ki a sudo smbpasswd -a felhasználónév parancsot, a „felhasználónév” helyére írja be a saját felhasználónevét. Nyomja meg az Enter billentyűt a parancs futtatásához.

  [Megjegyzés]

  A felhasználónevét megkapja, ha beírja a whoami parancsot, majd megnyomja az Enter billentyűt.

 3. Amikor a „[sudo] password for (felhasználónév):” sort látja, írja be jelszavát, majd nyomja meg újra az Enter billentyűt.

 4. Amikor a „New SMB password:” feliratot látja, írja be azt a jelszót, amivel később el akarja érni a megosztott mappát, majd nyomja meg az Enter billentyűt. A jelszót üresen is hagyhatja, ezzel mindenki számára engedélyezi a mappa elérését.

 5. Amikor a „Retype new SMB password:” szöveget látja, írja be újra az előbbi jelszót, majd nyomja meg az Enter billentyűt.

 6. Ezután kapcsolódni lehet az Ubuntut futtató számítógépen megosztott mappákhoz.

Probléma a megosztott mappához kapcsolódáskor Windowson

Ha nem képes elérni a megosztott mappát Windows alól, próbálja az Ubuntut futtató gép IP-címét használni a gépneve helyett:

 1. Válassza a RendszerAdminisztrációHálózati segédeszközök menüpontot, majd az Eszközök fület.

 2. Válassza ki a hálózati kapcsolata nevét a Hálózati eszköz lenyíló listából (például: „eth0”). Ha több eszköze is van, akkor ezt többször is megismételheti.

 3. Jegyezze meg az IP-cím oszlopban lévő számokat. Ez négy számot tartalmaz, számokkal elválasztva (például: „192.168.2.10”)

 4. A windowsos számítógépen válassza a StartFuttatás menüpontot, és írja be a szövegdobozba a \\ipcím parancsot az ubuntus számítógép IP-címével

 5. A megosztott mappához való kapcsolódáshoz nyomja meg az OK gombot.

[Tipp]

A windowsos számítógépekkel való mappamegosztási szolgáltatást az Ubuntuban Samba-nak hívjuk. A háttérfolyamatot vagy démont smbd-nek.

Ha továbbra sem tudja elérni a megosztott mappát, akkor ellenőrizze a mappamegosztási szolgáltatás futását az ubuntus számítógépen. Adja ki a következő parancsot:

service smbd status

A következőhöz hasonló kimenetet kell látnia:

smbd start/running, process 123

Ha a szolgáltatás leállt, a következőt fogja látni:

smbd stop/waiting

Ha a szolgáltatás áll, próbálja meg elindítani:

sudo service smbd start

További információkat az Ubuntu közösségi súgóoldalain (angol) találhat.