Más internetes alkalmazások

Az internet sokkal több lehetőséget kínál a böngészésen, e-mailezésen és azonnali üzenetküldésen kívül. Az Ubuntu számos alkalmazást kínál az internet lehetőségeinek kihasználásához.

Fájlcserélő hálózatok

Az egyenrangú (P2P) hálózatok lehetőséget adnak fájlok, zenék és videók megosztására a világ különböző pontjain élő emberek közt.

A legnépszerűbb P2P szolgáltatás a BitTorrent, melynek támogatása az alapértelmezett Ubuntu telepítés része. A BitTorrent használatához szükséges egy .torrent fájl. Kattintson rá a Firefox webböngészőben, és a Transmission BitTorrent kliens automatikusan elkezdi a letöltést.

A letöltés újraindításához nyissa meg a Transmission BitTorrent klienst, válassza az AlkalmazásokInternetTransmission BitTorrent kliens menüpontot.

Egy alternatív P2P alkalmazás az aMule fájlmegosztó kliens.

 1. Telepítse az amule csomagot.

 2. Az aMule megnyitásához válassza az AlkalmazásokInternetaMule menüpontot.

Hírolvasók

A hírek automatikusan frissíthetők az internetről. Sok különböző típusú hírszolgáltató közül választhat:

 • A Usenet egyike a legrégebbieknek, és azt is lehetővé teszi, hogy a híreket és egyéb témákat a világ különböző tájain élő emberekkel megtárgyalja. A Pan hírolvasó egy olyan hírolvasó alkalmazás, amely a Usenettel működik együtt.

  Telepítse a pan csomagot, majd válassza az AlkalmazásokInternetPan hírolvasó menüpontot a Pan indításához.

 • Az RSS hírforrások használata egy népszerű módja annak, hogy az új hírekről és cikkekről automatikus frissítéseket kapjon. A Liferea hírolvasó egy sok hasznos szolgáltatással rendelkező RSS kliens.

  Telepítse a liferea csomagot, majd válassza az AlkalmazásokInternetLiferea hírforrásolvasó menüpontot a Liferea indításához.

Hírforrások létrehozása Liferea használatával

Az alábbi rész bemutatja a hírforrások hozzáadásának folyamatát a Liferea használatával. Indítsa el a Liferea programot az AlkalmazásokInternetLiferea hírolvasó menüpont kiválasztásával.

 1. Ha proxy kiszolgálót használ, válassza az EszközökBeállításokProxy menüpontot, majd töltse ki a proxy adatait és kattintson a Bezárás gombra.

 2. Nyomja meg az Új feliratkozás gombot a Liferea eszköztárán.

 3. Nyomja meg a Haladó gombot.

 4. Írja be az RSS hírforrás címét a Forrás dobozba.

 5. Nyomja meg az OK gombot a folyamat befejezéséhez.

 6. A hírforrás hozzáadásának befejezése után kattintson az Összes frissítése gombra az összes hírforrás frissítéséhez.