Samba fájlkiszolgáló

Az Ubuntu és Windows számítógépek összekapcsolásának egyik legáltalánosabb módja a Samba beállítása fájlkiszolgálóként. Ez a szakasz bemutatja a Samba kiszolgáló beállítását fájlok megosztására Windows kliensekkel.

A kiszolgáló úgy lesz beállítva a fájlok megosztására a hálózat bármely kliensével, hogy nem kér jelszót. Ha a környezete szigorúbb hozzáférés-felügyeletet igényel, olvassa el a „Samba fájl- és nyomtatókiszolgáló biztonságossá tétele” részt.

Telepítés

Az első lépés a samba csomag telepítése. Egy terminálban adja ki a következő parancsot:

sudo apt-get install samba

Ezzel ez kész is, most már készen áll a Samba beállítására fájlok megosztására.

Beállítás

A fő Samba beállítófájl az /etc/samba/smb.conf. Az alapértelmezett beállítófájl jelentős mennyiségű megjegyzést tartalmaz, a különféle beállítási lehetőségek dokumentálása érdekében.

[Megjegyzés]

Az alapértelmezett beállítófájl nem tartalmaz minden elérhető lehetőséget. További részletekért olvassa el az smb.conf man oldalát vagy a Samba HOWTO Collection gyűjteményt.

 1. Első lépésként szerkessze a következő kulcs/érték párokat az /etc/samba/smb.conf fájl [global] szakaszában:

    workgroup = EXAMPLE
    ...
    security = user
  

  A security paraméter a [global] szakaszban lejjebb van és megjegyzésben látható. Az EXAMPLE értékét is módosítsa a környezetének megfelelően.

 2. Hozzon létre egy új szakaszt a megosztandó könyvtárnak a fájl alján, vagy az egyik példát vegye ki a megjegyzésből:

  [share]
    comment = Ubuntu fájlkiszolgáló megosztás
    path = /srv/samba/megosztas
    browsable = yes
    guest ok = yes
    read only = no
    create mask = 0755
  
  • comment: a megosztás rövid leírása. Módosítsa igényeinek megfelelően.

  • path: a megosztandó könyvtár útvonala.

   Ez a példa a /srv/samba/megosztas könyvtárat használja, mert a Filesystem Hierarchy Standard (FHS) szerint a telephely-specifikus adatokat az /srv alól kell kiszolgálni. Technikailag a Samba megosztások bárhol elhelyezhetők a fájlrendszeren, amíg a jogosultságok megfelelők, de a szabványok követése ajánlott.

  • browsable: lehetővé teszi a Windows klienseknek a megosztás tallózását a Windows Explorer használatával.

  • guest ok: jelszó megadása nélkül teszi lehetővé a klienseknek a csatlakozást a megosztáshoz.

  • read only: megadja, hogy a megosztás írásvédett-e, vagy van rá írási jog is. Az írási jog akkor él, ha az érték no, mint a fenti példában. Ha az érték yes, akkor a megosztás csak olvasható.

  • create mask: megadja az új fájlok által létrehozásukkor kapott jogosultságokat.

 3. A Samba beállítása után létre kell hozni a könyvtárat, és jogosultságait módosítani kell. Adja ki a következő parancsot:

  sudo mkdir -p /srv/samba/megosztas
  sudo chown nobody.nogroup /srv/samba/megosztas/
  
  [Megjegyzés]

  A -p kapcsoló megadásával az mkdir a teljes könyvtárfát létrehozza, ha az nem létezik. Módosítsa a megosztás nevét a környezete igényei szerint.

 4. Végül indítsa újra a samba szolgáltatásokat az új beállítások életbe léptetéséhez:

  sudo /etc/init.d/samba restart
  
[Figyelem]

Még egyszer: a fenti beállítások a helyi hálózat bármely kliensének teljes hozzáférést adnak. Biztonságosabb beállításokért olvassa el a „Samba fájl- és nyomtatókiszolgáló biztonságossá tétele” részt.

Ezután a windowsos kliensekről képes lesz az Ubuntu fájlkiszolgáló tallózására és a megosztott könyvtár megjelenítésére. A beállítások ellenőrzéséhez próbáljon létrehozni egy könyvtárat Windows alól.

További megosztások létrehozásához egyszerűen csak új [dir] szakaszokat kell létrehoznia az /etc/samba/smb.conf fájlban, majd újra kell indítani a Samba szolgáltatást. Csak arról győződjön meg, hogy a megosztandó könyvtár tényleg létezik és a jogosultságai megfelelők.

Információforrások