Hogyan működnek a rendszergazdai jogosultságok?

Az Ön által létrehozott fájlokon kívül a számítógép számos, a rendszer megfelelő működéséhez szükséges fájlt tartalmaz. Ha ezek a fontos rendszerfájlok nem megfelelően kerülnek módosításra, akkor a legváltozatosabb funkciók romolhatnak el, emiatt a fájlok alapesetben írásvédettek. Bizonyos alkalmazások képesek a rendszer fontos részeinek módosítására, emiatt szintén védettek.

A védelem lényege, hogy csak rendszergazdai jogosultságokkal rendelkező felhasználók módosíthatják a fájlokat, vagy használhatják az alkalmazásokat. A napi használatban nem lesz szüksége rendszerfájlok módosítására vagy ezen alkalmazások használatára, így alapesetben nincs rendszergazdai jogosultsága.

Néha szükség lehet ezen alkalmazások használatára, így ideiglenesen rendszergazdai jogosultságokra tehet szert a módosítások végrehajtásához. Ha egy alkalmazás rendszergazdai jogosultságokat igényel, akkor bekéri a jelszavát. Ha például új szoftvert szeretne telepíteni, akkor a szoftvertelepítő (csomagkezelő) bekéri a rendszergazdai jelszót, hogy telepíthesse az új alkalmazást a rendszerre. Miután ezzel elkészült, a rendszergazdai jogosultságait elveszti.

A rendszergazdai jogosultságok a felhasználói fiókhoz tartoznak. Egyes felhasználók rendelkeznek rendszergazdai jogosultságokkal, míg mások nem. Ezek nélkül nem lesz képes szoftverek telepítésére. Egyes felhasználói fiókok (például a „root” fiók) állandó rendszergazdai jogosultságokkal rendelkeznek. Ne használjon állandó rendszergazdai jogosultságokkal rendelkező fiókot, mert véletlenül megváltoztathat valamit, amit igazából nem akart (például letörölt egy fontos fájlt).

Összefoglalva, a rendszergazdai jogosultságok szükség esetén lehetővé teszik a rendszer fontos részeinek megváltoztatását, de megakadályozzák a véletlen módosítást.

Ki az a „root felhasználó”?

Az állandóan rendszergazdai jogokkal rendelkező felhasználó neve a root. A su és sudo programok használatával ideiglenesen megkaphatja a „root” felhasználó jogosultságait.

Miért hasznosak a rendszergazdai jogosultságok?

A rendszergazdai jogosultságok meglétének ellenőrzése a fontos változtatások előtt azért hasznos, mert megakadályozza az operációs rendszer szándékos vagy véletlen „elrontását”.

Ha mindig rendszergazdai jogosultsága lenne, véletlenül megváltoztathatna egy fontos fájlt, vagy olyan alkalmazást futtathatna, amely esetleg egy tévedésből kifolyólag változtat meg valami fontosat. Csak a rendszergazdai jogosultságok ideiglenes, adott céllal való használata csökkenti az ilyen hibák bekövetkezésének veszélyét.

Csak néhány megbízható felhasználónak szabad rendszergazdai jogosultságokat adni. Ez megakadályozza a többi felhasználót a rendszer működésének nem kívánt befolyásolásában, például szükséges alkalmazások eltávolításában, szükségtelen alkalmazások telepítésében és fontos fájlok módosításában. Ez biztonsági szempontból hasznos.