A becsült akkumulátoros üzemidő téves

Amikor ellenőrzi a hátralévő akkumulátor-üzemidőt, a hátralévő idő mást jelezhet, mint az akkumulátor-üzemidő tényleges tartama. Ennek oka, hogy a hátralévő akkumulátor-üzemidőt csak becsülni lehet. A becslések általában idővel egyre pontosabbakká válnak.

A hátralévő akkumulátor-üzemidő becsléséhez számos tényezőt kell számításba venni. Az egyik a számítógép által aktuálisan használt energiamennyiség: az energiafelhasználás függ a nyitott programok számától, milyen eszközök vannak csatlakoztatva, esetleg futtat-e erőforrás-igényes alkalmazást (például DVD-nézés, vagy zenei fájlok konvertálása). Ez pillanatról pillanatra változik, és nehéz előre jelezni.

Másik tényező az akkumulátor kisülése. Egyes akkumulátorok gyorsabban merülnek, ahogy egyre üresebbek lesznek. Az akkumulátor kisülési tulajdonságainak pontos ismerete nélkül a hátralévő üzemidő csak durva becslés lehet.

Ahogy az akkumulátor kisül, az energiakezelő kiszámítja annak kisülési tulajdonságait, és megtanulja, hogyan becsülje pontosabban a hátralévő üzemidőt. Ennek ellenére az soha nem lesz teljesen pontos.

Ha teljesen képtelen akkumulátor-üzemidő becslést kap (például több száz napot), akkor valószínűleg az energiakezelőnek nem állnak rendelkezésére a helyes becsléshez szükséges adatok.

Ha kihúzza a laptop csatlakozóját, egy ideig akkumulátorról használja, majd csatlakoztatja és hagyja ismét feltöltődni, akkor az energiakezelőnek meg kell kapnia a szükséges adatokat.