Csatlakozás VPN-hez

A VPN (Virtual Private Network) a helyi hálózatra való interneten keresztüli csatlakozásra szolgál. Ha például üzleti úton van, és a munkahelye helyi hálózatára kell csatlakoznia, akkor ezt VPN használatával megteheti. Valahol (például a szállodában) csatlakoznia kell az internetre, ezután csatlakozhat a munkahelyi VPN-re. A végeredmény olyan, mintha közvetlenül a munkahelyi hálózatra csatlakozna, de a tényleges hálózati kapcsolat a szálloda internetkapcsolatán keresztül történik. A VPN kapcsolatok általában titkosítottak, megakadályozandó a csatlakoztatott helyi hálózat illetéktelenek általi elérését.

Számos különböző VPN-típus létezik. A cél VPN-től függően szükséges lehet további szoftverek telepítése. A VPN üzemeltetőjétől kérdezze meg a kapcsolat adatait, és hogy melyik VPN-klienst kell használnia. Ezután nyissa meg az Ubuntu szoftverközpontot, és keressen rá az adott VPN-nel működő network-manager csomagra (ha van), és telepítse azt. Ehhez az Ubuntu szoftverközpont alján lévő Technikai elemek megjelenítése hivatkozásra kell kattintania.

Ha az adott VPN-típushoz nincs NetworkManager csomag, akkor valószínűleg a VPN-szoftver biztosító cégtől kell letöltenie a telepítendő kliensszoftvert. Ennek beüzemeléséhez az itt leírtaktól eltérő lépések lehetnek szükségesek.

Ha ez kész, akkor beállíthatja a VPN-kapcsolatot:

  1. Kattintson a hálózat menüre a menüsávon, és a VPN kapcsolatok almenüből válassza a VPN beállítása menüpontot.

  2. Nyomja meg a Hozzáadás gombot, és válassza ki a használandó VPN-típust.

  3. Nyomja meg a Létrehozás gombot, és kövesse a megjelenő utasításokat, adja meg felhasználónevét és jelszavát.

  4. Amikor befejezte a VPN beállítását, kattintson a hálózat ikonra a menüsávon, válassza a VPN kapcsolatok almenüt, majd az imént létrehozott kapcsolatot. A számítógép megpróbálja létrehozni a VPN kapcsolatot, ezalatt a hálózat ikon megváltozik.

  5. Remélhetőleg sikerül csatlakoznia a VPN-hez. Ellenkező esetben ellenőrizze a megadott VPN-beállításokat. Ezt a hálózat menüre való kattintással, a Kapcsolatok szerkesztése menüpont kiválasztásával, majd a VPN lap kiválasztásával teheti meg.

  6. A VPN-kapcsolat bontásához kattintson a hálózat menüre a felső panelen, és válassza a Bontás menüpontot a VPN-kapcsolat neve alatt.