Nem tudom lejátszani az online zeneboltból vett számokat

Ha egy online zeneboltból töltött le számokat, akkor azok lehet, hogy nem játszhatók le számítógépén, különösen ha azokat Windowst vagy Mac OS X-et használó gépen vásárolta és arról másolta át.

Ezt az okozhatja, hogy a zene a számítógép által fel nem ismert formátumú. Egy szám lejátszásához telepítve kell lennie a megfelelő hangformátum támogatásának - például MP3-fájlok lejátszásához az MP3-támogatásnak kell telepítve lennie. Ha egy hangformátum nem támogatott, akkor a szám lejátszásakor kapnia kell egy erre figyelmeztető üzenetet. Az üzenet azt is megmondja, hogy mit kell tennie az adott formátum támogatásának telepítéséhez, hogy lejátszhassa azt.

Ha telepítve van a szám hangformátumának támogatása, de így sem tudja azt lejátszani, akkor lehet, hogy a szám másolásvédett (más néven DRM-korlátozott). A DRM módszer a számok lejátszásának és a lejátszáshoz használható eszközök korlátozására szolgál. Ezt a számot eladó cég felügyeli, nem Ön. Ha egy zenei fájl DRM-korlátozásokat tartalmaz, akkor valószínűleg nem fogja tudni lejátszani. Általában speciális szoftver szükséges a szállítótól a DRM-korlátozott fájlok lejátszásához, de ezek gyakran nem támogatottak Linuxon.

A DRM-ről az Electronic Frontier Foundationtől tudhat meg többet.