Alkalmazások megnyitása eszközökhöz vagy lemezekhez

Beállítható, hogy egy alkalmazás automatikusan elinduljon egy eszköz csatlakoztatásakor, illetve lemez vagy médiakártya behelyezésekor. Digitális fényképezőgép csatlakoztatásakor például elindíttatható egy fényképkezelő alkalmazás. Ezt ki is kapcsolhatja, ekkor nem történik semmi eszköz csatlakoztatásakor.

A különböző eszközök csatlakoztatásakor elindítandó alkalmazások kiválasztásához:

  1. Kattintson a menüsáv jobb szélén lévő ikonra, és válassza a Rendszerbeállítások menüpontot.

  2. Válassza a Részletek ▸ Cserélhető adathordozók menüpontot.

  3. Keresse meg a kívánt eszközt vagy adathordozó-típust, majd válasszon egy alkalmazást vagy műveletet az adott adathordozó-típushoz. A különböző eszközök és adathordozó-típusok leírása alább látható.

    Alkalmazás elindítása helyett beállíthatja azt is, hogy az eszköz megjelenjen a fájlkezelőben. Amikor ez történik, a rendszer rákérdez a teendőre, vagy nem történik automatikusan semmi.

  4. A Szoftver beállítás némileg eltér a többitől - ha a számítógép észleli, hogy a behelyezett lemezen szoftver található, akkor megpróbálhatja automatikusan elindítani a szoftvert. Ez akkor hasznos, ha egy alkalmazást CD-re telepített, és a lemez minden behelyezésekor el szeretné indítani (például egy diavetítés esetén).

  5. Ha nem látja a módosítani kívánt eszközt vagy adathordozót a listában (például Blu-ray lemezek vagy e-könyv olvasók esetén), akkor kattintson az Egyéb adathordozók gombra az ilyen eszközök részletesebb listájának megjelenítéséhez. Válassza ki az eszköz vagy adathordozó típusát a Típus legördülő mezőben, és az alkalmazást vagy műveletet a Művelet legördülő mezőben.

Ha nem szeretne automatikusan elindítani alkalmazásokat, függetlenül a csatlakoztatott eszköztől, akkor jelölje be a Soha ne kérdezzen vagy indítson programokat adathordozó behelyezésekor jelölőnégyzetet a Cserélhető adathordozók ablak alján.

Eszköz- és adathordozó-típusok

Hanglemezek

Válassza ki kedvenc zenei alkalmazását vagy CD-hangbeolvasóját a hanglemezek kezeléséhez. Ha hang DVD-ket (DVD-A) használ, akkor válassza ki a megnyitásuk módját az Egyéb adathordozók alatt. Ha a hanglemezt a fájlkezelőben nyitja meg, akkor a számok WAV fájlokként jelennek meg, amelyeket bármely hanglejátszó alkalmazásban lejátszhat.

Videolemezek

Válassza ki a DVD-k kezelésére használandó kedvenc videoalkalmazását. Az Egyéb adathordozók gomb segítségével beállíthatja a Blu-ray, HD DVD, video CD (VCD) és super video CD (SVCD) megnyitásához használandó alkalmazást. Ha a DVD-k vagy más videolemezek nem működnek megfelelően, akkor nézze meg a Miért nem tudom a DVD-t lejátszani? szakaszt.

Üres lemezek

Az Egyéb adathordozók gomb segítségével válasszon ki egy lemezíró alkalmazást az üres CD-k, DVD-k, Blu-ray lemezek és HD DVD-k megnyitásához.

Fényképezőgépek és fényképek

A Fényképek legördülő menüben válassza ki a digitális fényképezőgép csatlakoztatásakor vagy fényképezőgépből származó adathordozó, például CF, SD, MMC vagy MS kártya behelyezésekor. A fényképek tallózását a fájlkezelő használatával is egyszerűsítheti.

Az Egyéb adathordozók alatt választhatja ki a (például fényképészeknél készített) Kodak picture CD-k megnyitásához használandó programot. Ezek normál adat CD-k, amelyek egy PICTURES nevű mappában tartalmazzák a JPEG képeket.

Zenelejátszók

Válasszon egy alkalmazást a hordozható zenelejátszóján lévő zenegyűjtemény kezeléséhez, vagy választhatja a fájlok kezelését a fájlkezelővel is.

E-könyvolvasók

Az Egyéb adathordozók gomb segítségével válasszon egy alkalmazást az e-könyvolvasóján lévő könyvek kezeléséhez, vagy választhatja a fájlok kezelését a fájlkezelővel is.

Szoftver

Egyes lemezek és cserélhető adathordozók olyan szoftvereket tartalmaznak, amelyeket automatikus futtatásra terveztek az adathordozók behelyezésekor. A Szoftver beállítás segítségével vezérelheti, hogy mi történjen automatikus futtatásra tervezett szoftvereket tartalmazó adathordozók behelyezésekor. A rendszer a szoftverek futtatása előtt mindig megerősítést fog kérni.

Soha ne futtasson nem megbízható adathordozóról származó szoftvert.