Miért nem tudom a DVD-t lejátszani?

Ha behelyez egy DVD-t a számítógépbe, és nem tudja lejátszani, akkor lehet, hogy nincsenek telepítve a megfelelő DVD kodekek, vagy a DVD más régióból származik.

A DVD-lejátszáshoz szükséges kodekek telepítése

A DVD-k lejátszásához telepítve kell lennie a megfelelő kodeknek. A kodek az a szoftver, amely lehetővé teszi az alkalmazásoknak egy adott video- vagy hangformátum olvasását. Ha úgy próbál meg lejátszani egy DVD-t, hogy nincs telepítve a megfelelő kodek, akkor a Médialejátszó értesíti erről, és felajánlja a telepítését.

A DVD-k emellett másolásvédettek is, ehhez egy úgynevezett CSS rendszert használnak. Ez megakadályozza a DVD-k lemásolását, de a másolásvédelem kezeléséhez szükséges extra szoftverek nélkül azok lejátszását is.

A DVD régiójának ellenőrzése

A DVD-knek van egy régiókódjuk, amely megadja, hogy a világ melyik régiójában lehet lejátszani a DVD-t. Ha a számítógépének DVD-lejátszója eltérő régiójú, mint a DVD, akkor nem fogja tudni azt lejátszani. Egy régió 2-es DVD-lejátszó például csak az Európából, Közép-Keletről, Japánból és Dél-Afrikából származó DVD-ket tudja lejátszani.

A DVD-lejátszó régiója gyakran megváltoztatható, de csak néhány alkalommal, mielőtt véglegesen beállna egy régióra A DVD-lejátszó régiójának megváltoztatásához használja a regionset programot.