Válasszon biztonságos jelszót

Válasszon olyan jelszavakat, amelyeket könnyen megjegyez, de mások (beleértve a számítógépes programokat is) nehezen találnák ki.

A jó jelszóválasztás segít biztonságban tartani a számítógépén lévő adatait. Ha könnyen kitalálható jelszót használ, akkor valaki azt kitalálva hozzáférést szerezhet személyes információihoz.

A jelszó szisztematikus kitalálásához a támadók számítógépet is használhatnak, így egy ember által nehezen kitalálható jelszót a számítógép rendkívül könnyen feltörhet. Néhány ötlet a jó jelszóválasztáshoz:

 • Használjon kis- és nagybetűket, számokat, szimbólumokat és szóközöket is a jelszóban. Ettől nehezebb lesz kitalálni. Ha több szimbólumból kell választani, akkor több lehetséges jelszót kell leellenőriznie annak, aki megpróbálja a jelszavát kitalálni.

  Jó módszer jelszóválasztásra, ha egy könnyen megjegyezhető mondat szavainak első betűit veszi. A mondat lehet egy film, könyv, dal vagy album címe. Például a „Nekem lámpást adott kezembe az Úr, Pesten” kifejezésből előállítható a „NlakaÚP” vagy a „nlakaú,p” jelszó.

 • A jelszava legyen a lehető leghosszabb. Minél több karaktert tartalmaz, annál nehezebb egy személynek vagy számítógépnek kitalálnia.

 • Ne használjon olyan szavakat, amelyek akármelyik nyelv alapszótárában szerepelnek. A jelszótörők ezeket próbálják elsőként. A leggyakoribb jelszó a „jelszo” – az ehhez hasonlókat bárki gyorsan kitalálja!

 • Soha ne használjon személyes információkat, mint például egy dátum, rendszám vagy családtag neve.

 • Ne használjon főnevet.

 • Válasszon gyorsan begépelhető jelszót, ezzel csökkentve az esélyét annak, hogy gépelés közben valaki leolvashassa azt.

  Soha ne írja fel a jelszavát. Az ilyen cetlik könnyen megtalálhatók!

 • Használjon különböző jelszavakat különböző dolgokhoz.

 • Használjon különböző jelszavakat különböző fiókokhoz.

  Ha minden esetben ugyanazt a jelszót használja, bárki aki kitalálja a jelszavát az összes fiókjához azonnal hozzáfér.

  Nehéz lehet sok jelszót megjegyezni. Bár nem olyan biztonságos, mintha mindenre különböző jelszót használna, egyszerűbb lehet ugyanazt a jelszót használni kevésbé fontos dolgokra (mint például a webhelyek) és ettől különbözőket a fontosakra (mint például az online bankfiókja és e-mail fiókja).

 • Módosítsa rendszeresen a jelszavait.