Mit jelentenek a különböző formájú és színű ikonok az Indító ikonjain?

Ha elindít egy programot, az Indító ikonja villogni kezd, jelezve ezzel, hogy az Ubuntu épp indítja programját. Ez azért hasznos, mert míg egyes programok azonnal indulnak, néhánynak akár egy percre is szüksége lehet az induláshoz.

Miután az alkalmazás indítása befejeződött, fehér háromszögek jelennek meg az Indító négyzete bal és jobb oldalán. További háromszögek jelennek meg az Indító négyzetén, ha ugyanabból az alkalmazásból több ablak is meg van nyitva (azaz két ablak esetén két háromszög, három ablak esetén három háromszög jelzi a nyitott ablakok számát). Háromnál több ablak esetén szintén három háromszög jelenik meg.

Az épp nem futó alkalmazások áttetsző indítóikonnal jelennek meg az Indítón. Ha az alkalmazás fut, akkor az indítóikon háttérszíne teljesen kitöltve jelenik meg.

Értesítések

Ha egy alkalmazás értesíteni akarja valamiről (például befejezett letöltésről), akkor az indítóikon rázkódik, világít és a fehér háromszög kék lesz. Kattintson az indítóikonra az értesítés megszüntetéséhez.

Az alkalmazások számokat is mutathatnak az Indítón lévő ikonjukon. Az üzenetküldéssel foglalkozó alkalmazások azt jelenítik meg, mennyi olvasatlan üzenete van. A Frissítéskezelő a frissíthető alkalmazások számát adja meg.

Végül az alkalmazások használhatnak folyamatjelzőket, hogy tudassák mennyi időt igényel még egy folyamat, így nem kell az alkalmazás ablakát felül tartania.