Mi az az illesztőprogram?

Az eszközök a számítógép fizikai „alkatrészei”. Lehetnek külsők, mint a nyomtatók és a monitor, vagy belsők, mint a video- és hangkártya.

A számítógépnek ezen eszközök használatához tudnia kell, hogyan kommunikáljon velük. Ezt a feladatot az eszköz-illesztőprogram nevű szoftver végzi.

Egy eszköz számítógéphez csatlakoztatásakor az eszköz működtetéséhez a megfelelő illesztőprogramra van szüksége. Ha például csatlakoztat egy nyomtatót, de nem áll rendelkezésre a megfelelő illesztőprogram, akkor nem fogja tudni használni a nyomtatót. Általában a különböző eszköztípusokhoz különböző illesztőprogramok szükségesek, amelyek nem kompatibilisek más típusokkal.

Linux rendszereken a legtöbb eszköz illesztőprogramja alapesetben telepítve van, így minden eszköznek azonnal működnie kellene, amint csatlakoztatja. Egyes illesztőprogramokat azonban lehet, hogy Önnek kell telepítenie, de az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem létezik megfelelő illesztőprogram.

Ezen kívül egyes illesztőprogramok befejezetlenek lehetnek, vagy részlegesen nem működnek. Például előfordulhat, hogy egy nyomtató nem képes kétoldalas nyomtatásra, de ettől eltekintve jól működik.