Mi a különbség a kalibrálás és a karakterizálás között?

A legtöbben kezdetben összezavarodnak a kalibrálás és a karakterizálás közti különbségtől. A kalibrálás az eszköz színekkel kapcsolatos viselkedésének módosítása. Ez általában két módszerrel történik:

  • A vezérlőelemeinek vagy belső beállításainak módosítása

  • Görbék alkalmazása a színcsatornáira

A kalibrálás lényege, hogy az eszközt egy adott állapotba visszük a színekkel kapcsolatos viselkedését tekintve. Ez gyakran a reprodukálható viselkedés fenntartásának napi eszköze. A kalibrálási adatok tipikusan az eszköz- vagy rendszerspecifikus fájlformátumokban kerülnek tárolásra, amelyek rögzítik az eszközbeállításokat vagy a csatornánkénti kalibrációs görbéket.

A karakterizálás (vagy profilozás) a színek eszköz általi reprodukálásának vagy azokra adott válaszának rögzítése. Általában az eredmény egy eszközre jellemző ICC-profilban kerül tárolásra. Az ilyen profilok önmagukban semmilyen módon nem változtatják meg a színeket. Ehelyett egy másik eszközprofillal kombinálva lehetővé teszik egy színkezelő modul (CMM) vagy színkezelésre felkészített alkalmazás számára a színek módosítását. Csak a két eszköz karakterisztikájának ismerete teszi lehetővé a színek átvitelét az egyik eszköz reprezentációjából a másikéba.

Ne feledje, hogy egy karakterizáció (profil) csak akkor lesz érvényes az eszközhöz, ha a karakterizáláskor használt kalibrálási állapotban van.

A kijelzőprofilok esetén további zavart okoz, hogy a kalibrálási információk kényelmi okból gyakran a profilban vannak tárolva. Megállapodás szerint ezt a vcgt nevű címke tárolja. Noha ez a profil része, a normál ICC-alapú eszközök vagy alkalmazások nem ismerik vagy kezelik. Hasonlóan a tipikus kijelzőkalibráló eszközök és alkalmazások nem fogják ismerni vagy kezelni az ICC-karakterizálási (profil) információkat.