Hol találhatom a mentendő fájlokat?

Alább látható azon fontos fájlok és beállítások megtalálási helyeinek listája, amelyekről érdemes biztonsági mentést készíteni.

 • Személyes fájlok (dokumentumok, zene, fényképek és videók)

  Ezek általában a saját mappájában (/home/felhasználónév) találhatók. Az almappákban, például Asztal, Dokumentumok, Képek, Zene, Videók is lehetnek fájlok.

  Ha a mentési adathordozó elegendő helyet tartalmaz (például az egy külső merevlemez), fontolja meg a saját mappájának teljes mentését. A saját mappája által felhasznált lemezterületet a Lemezhasználat-elemző segítségével határozhatja meg.

 • Rejtett fájlok

  Alapesetben a ponttal (.) kezdődő fájl- vagy mappanevek nem láthatók. A rejtett fájlok megjelenítéséhez válassza a Nézet ▸ Rejtett fájlok megjelenítése menüpontot, vagy nyomja meg a Ctrl+H billentyűkombinációt a fájlböngészőben. Ezeket is a többi fájlhoz hasonlóan másolhatja át a biztonsági mentésbe.

 • Személyes beállítások (asztali környezet beállításai, témák és szoftverbeállítások)

  A legtöbb alkalmazás a beállításait rejtett mappákban tárolja az Ön saját mappájában (a rejtett fájlokkal kapcsolatos információkat lásd fent).

  A legtöbb alkalmazásbeállítás a saját mappájának rejtett .config, .gconf, .gnome2 és .local almappáiban kerül tárolásra.

 • Rendszerszintű beállítások

  A rendszer fontos részeinek beállításai nem a saját mappájában találhatók. Számos helyen fordulnak elő, de a legtöbb az /etc mappában. Otthoni számítógépen általában nem kell ezekről biztonsági mentést készíteni. Ha azonban kiszolgálót futtat, az azon futó szolgáltatások fájljairól készítsen mentést.