Fájlszinkronizálás Ubuntu Linux, Windows és iPhone között

Sehonnai Bitang Endre számtalanszor próbálkozott már szinkronizálással. A szinkronstúdiók azonban nem tartottak igényt motyogó beszédére, jellegtelen artikulációjára, nem ő lett Shrek, sem pedig Nicole Kidman magyar hangja. Lehorgasztotta hát fejét és nekiállt fájlokat szinkronizálni. Talán az menni fog.

Erre volt is nagyban lehetősége, meg szüksége is, hiszen munkahelyén Windows környezetben dolgozott, otthon Ubuntu Linux volt a gépén és nagymamája egy pár meleg zokni helyett tavaly iPhone-t rakott a fa alá. (Ez utóbbi elsőre nem melegítette a lábát, de aztán rájött a helyes használatra.) Endre a legfontosabb fájlokat szerette volna mindig magánál tartani, ezért hát mindent rámentett a pendrive-jára. Ennek előbb a kupakja veszett el, de ez még elviselhető, hiszen ennél fontosabb volt, hogy a fájlok megvoltak. Egy óvatlan nagymosásban azonban hiába használta a legkorszerűbb port, mely a színeket még ragyogóbbá tette a nadrágján, a zsebében felejtett usb-kulcsból alaposan kimosta az utolsó bitet is.

Ekkor döntötte el, hogy technológiai ugrást eszközöl és páros lábbal beleugrik a cloudba. Rátalált a Dropboxra, melyet a PC Magazine egyik cikkében a legegyszerűbb és legelegánsabb fájl-szinkronizáló eszköznek nevezett.

Ezzel Endre nem vitatkozott.

A honlap nyitóoldala

A letöltés nagyon egyszerű volt, a honlap azonnal az operációs rendszernek megfelelő csomagot ajánlotta fel. Látható, hogy a Windows, a Linux és a Macintosh egyaránt támogatott, mi több, az iPhone-ra és iPod Touch-ra is van app.

Linux csomagok Dropbox Windowsra Dropbox iPhone-ra

Jó munkához idő kell. Munkahelyen nem játszunk. Ezeket a közhelyeket szem előtt tartva Endre otthon próbálta ki először a rendszert. Letöltötte a megfelelő .deb csomagot, majd telepítette az Ubuntura.

.deb csomag letöltése

A folyamat végén az Alkalmazások -> Internet menüben meg is jelent a Dropbox kis ikonja.

Dropbox az alkalmazások listájában

Rákattintott.

Itt kicsit meglepődött.

Hiába van ugyanis az alkalmazás telepítve, minden felhasználónak külön kell a saját mapparendszerébe integrálni a Dropbox könyvtárát.

Endre démont tölt le

Ez persze érthető, tűnődött Endre, miközben a letöltést jelző sáv mozgását követte szemével és százalékosan egyaránt.

8%-os démon

Alapos ember lévén azt már elolvasta a honlapon, hogy Dropboxos fájljai egy központi tárhelyre is felkerülnek, ahol 2GB helyet használhat ingyen. Ennek örült. Minden egyes gép, melyre feltelepíti ezt az alkalmazást, ezt a helyet fogja majd felkeresni és megtekinteni, hogy történt-e valami változás a legutóbbi bejelentkezés óta, valamint ide fognak kerülni azok a változások, melyeket a saját gépén elkövetett. Immár nagyon kíváncsi volt a működésre.

El is indult a dolog!

Még nincs Dropboxom

A Dropbox használatához meg kell adni néhány adatunkat. Endre szépen meg is adta. A végén még a gépnév is a listára kerül, ez azonosítja majd a szinkronizálás során a gépeket.

Dropboxot akarunk

A beállítás során végigmehetünk egy bemutatón, de Endre ezt átugorja.

Ugorjunk!

A beállítás végén még eldönthetjük, hogy hova kerüljön a Dropbox mappája, alapértelmezésben ez a Linux alatt a /home mappa alá kerül: /home/sehonnai/Dropbox. Bármit helyezünk a Dropbox mappába, azt a démon szinkronizálja a többi olyan gépünkkel, amire szintén telepítettük a Dropboxot. (Fúrógépre még nem megy fel.)

Vége a beállításnak Ez van már a kezdetekkor a Dropbox mappában

A Photos mappában a telepítésnél már van néhány szép kép (sajnos Endre képe nincs közöttük).

A Public mappa nagyon hasznos, az ebben tárolt fájlokat könnyedén megoszthatjuk bárkivel, elég egy jobb egérkattintás és egy URL címet kap az adott dolog, amit bárkinek elküldhetünk. Hurrá!

Mindeközben az értesítési területen megjelenik a kis doboz, ami mellett a kis zöld pipa azt mutatja, hogy minden fájl szinkronizált állapotban van a Dropbox mappánkban. Ezt a mappát kell feltölteni a fontos fájlokkal. Endre haladéktalanul meg is tette ezt.

Minden rendben

És hogy néz ez ki egy olyan gépen, amire nem tettem fel a Dropboxot? Egy kávéházban? Egy könyvtárban? Nézze meg az ember egy böngészővel!

A webes felületre érkezve a bejelentkezés után ilyen kép fogad minket. Ha végigsétálunk a felkínált 6 pontot, akkor még 250 MB tárterületet kapunk.

Ez a Dropbox egy tárterület-szátyár! Kalandra fel megabájt-pecérek!

Webes doboz

A Recent events fül a mostanában történt változásokat osztja meg az angolul tudókkal.

A Files fül a fájljainkat listázza, melyeket innen is elérhetünk és letölthetünk. Tehát ezt megtehetjük bárhonnan, ahol internet kapcsolat van.

A Sharing fülre kattintva mappákat oszthatunk meg más Dropbox-felhasználókkal. Vagy most készítünk egy új mappát, vagy egy már létező mappát osztunk meg. Endre hirtelen ötlettől vezérelve létrehoz egy új mappát, amit majd megoszt barátjával, Radványi-Setét Ernővel.

Közös mappa Endre és Ernő között

A közös mappa birtoklására meghívja Ernőt, ehhez a meghíváshoz azonban személyes üzenetet is írhatna. Endre elég műveletlen az ilyen fogalmazásokhoz, így ezt az udvariassági dolgot ezúttal is mellőzi.

Meghívás közös mappára

Sehonnai Bitang Endre sikeresen telepítette a Dropboxot az Ubuntu Linuxot futtató gépére. Ezen felbuzdulva iPhone-jára is feltette, majd a munkahelyén a Windows XP-re is. Itt örömmel látta, hogy hasonlóan pofon egyszerű a telepítés és a Dokumentumok mappában már meg is jelent a My Dropbox nevű mappa, ami bőszen szinkronizálni kezdett. Minden fájl, amit otthon bemásolt a Linux Dropbox mappájába, az itt is megjelent. Az XP-n! Varázslat!

Ebben a pillanatban Endre sikongatások közepette semmisítette meg egyébként is használhatatlanná vált pendrive-ját.

ABSOLUTE BROKEN LINK!- kiabálta a roncsokon ugrálva...

Dropbox az XP-n

... és boldogan figyelte, ahogy a jobb alsó sarokban a vírusirtó és az akkumulátor kis ikonja mellett dolgozgatott a kis kék doboz.

Dolgozik a szinkronstúdió

Mi jöhet még? - tette fel a teljesen felesleges kérdést Endre.

Felteszem otthon a Virtualboxban lévő XP-re is! Mekkora ötlet!

És feltette.

Virtualbox - Dropbox duett

Endre immár úgy érezte, hogy kezében van a Dropbox. De milyen jó lenne még néhány lehetőség! Micsoda fejlesztési irányok lehetnek még ebben!

Ekkor vette észre a drágám, hogy az új lehetőségekről immár szavazni is lehet a Dropbox felhasználói között. A Votebox pont erre jó. Távoli megsemmisítés lopott laptop esetére, e-mailen keresztüli feltöltés és társai!

Ötletroham a Dropbox kapcsán

Endrének hirtelen eszébe jutott az ördögi gondolat, hogy mi lenne, ha venne egy új pendrive-ot és tenne rá Dropboxot.

Mert ezt is lehet.

Na, most kicsit azért leült gondolkozni...