Leggyakrabban keresett megoldások

Ebben az útmutatóban azon kérdések megoldásait gyűjtöttük össze, melyekkel a leggyakrabban találkozunk a különböző fórumokon. Az útmutatót az igényeknek megfelelően folyamatosan bővítjük tovább. Ha a kérdésére nem találja a választ ebben az útmutatóban, nézze meg a dokumentációs oldalon található további útmutatókat és a kézikönyvet, vagy a HupWikiben található leírásokat.

Rendszergazdai jogosultságok Ubuntuban

Az Ubuntuban nincs rendszergazda felhasználó, a jogaival a telepítéskor létrehozott felhasználó élhet, a saját jelszava megadása után. A grafikus felületen végzett, rendszergazdai jogosultságokat igénylő műveletek esetén (például a csomagkezelő használatakor) az Ubuntu automatikusan megkérdezi ezt a jelszót.

A feloldás gomb

Bizonyos beállítások elvégzéséhez (mint például az Idő és dátum beállítások módosításához) fel kell oldania a beállító alkalmazást. Ehhez kattintson a Feloldás gombra, és adja meg a jelszavát.

A feloldás gomb

Előfordulhat, hogy valamilyen feladat végrehajtásakor (például egy konfigurációs állomány kézi szerkesztéséhez) külön szeretne kérni rendszergazdai jogosultságot. Ebben az esetben használja a sudo parancsot, ha szöveges alkalmazást szeretne elindítani, vagy a gksu parancsot, ha a grafikus felületű programot szeretne használni. Például az xorg.conf konfigurációs állomány szerkesztéséhez adja ki az alábbi utasítások valamelyikét a konzolban:

 • ha a nano, szöveges felületű szerkesztőt szeretné használni:

  sudo nano /etc/X11/xorg.conf

 • ha a grafikus felületen futó gedit-et szeretné futtatni:

  gksu gedit /etc/X11/xorg.conf

Frissítések telepítése

Az elérhető frissítéseket a Frissítéskezelő nevű eszköz segítségével telepíthetjük. Ezt a Rendszer → Adminisztráció → Frissítéskezelő menüpont kiválasztásával indíthatja el. Az alkalmazás elindítása után az Ellenőrzés gombra kattintva a rendszer ellenőrzi, hogy milyen frissítések érhetők el a rendszeréhez, majd a Telepítés gombra kattintva rögtön telepítheti is. A Frissítéskezelő ablakában láthatja az elérhető biztonsági frissítések listáját, elolvashatja a leírásukat.

Frissítések telepítése

Időről időre a Frissítéskezelő automatikusan elindul, és figyelmezteti az elérhető frissítésekre. Ezeket mindig érdemes telepíteni, így biztosítható, hogy a rendszere mindig naprakész és biztonságos legyen.

Multimédia támogatás

Az Egyesült Államokban érvényes szoftverszabadalmi szabályozás miatt a multimédiás formátumok támogatása nem kaphatott helyet az Ubuntu telepítőjén. Az Európai Unió területén érvényes szabályozás szerint azonban ezek használata teljesen jogszerű. A multimédia támogatáshoz egyszerűen csak el kell indítani a zene vagy film lejátszását egy dupla kattintással, és a program (ha szükséges) rögtön felajánlja a hiányzó csomagok telepítését. Kattintsunk az „Igen” gombra, így megnyílik egy új ablak, ahonnan elvégezheti a telepítést.

Kíván megfelelő kodeket keresni?

A megnyíló ablakban a szükséges csomagokat láthatja kijelölve. Kattintson a „Telepítés” gombra.

Kodek csomagok kijelölve

A felugró figyelmeztetést nyugtázza a „Megerősítés” gombra kattintva. Ezt bátran megteheti, hiszen Magyarországra az ablakban felsorolt lehetőségek közül az első kategória vonatkozik, vagyis itt ezek korlátozás nélkül, jogszerűen telepíthetők.

Megerősítés

A csomagkezelő ezt követően elvégzi automatikusan a szükséges csomagok telepítését, és máris tudja nézni a filmet, vagy hallgatni a zenét.

Telepítés

Kiszolgáló kiválasztása

Ha szeretné a lehető legjobban kihasználni az internet szolgáltatója által biztosított sávszélességet, érdemes lehet az alapértelmezett kiszolgáló helyett egy közelebbi forrást választani

A kiszolgáló beállításához indítsa el a Szoftverforrások nevű eszközt. Ezt a Rendszer → Adminisztráció → Szoftverforrások elindításával teheti meg. A program indulásakor be kell írnia a telepítéskor megadott jelszavát, hogy ezzel rendszergazdai jogosultságokat szerezzen.

Szoftverforrások

A Letöltés innen: pontban legördítve, és az Egyéb lehetőséget kiválasztva be tudja állítani, hogy melyik kiszolgálóról szeretne tölteni.

Tárolók

Itt országonkénti bontásban láthatja az egyes kiszolgálókat. Érdemes mindig abból az országból választani egyet, ahol éppen tartózkodik.

Kiszolgálók

Miután kiválasztotta a kiszolgálót, kattintson a felugró ablakban a Frissítés gombra a csomaginformációk aktualizálásához.

Frissítés

ATI és nVidia meghajtók telepítése

Használja a Eszközmeghajtók kezelése segédprogramot: Rendszer → Adminisztráció → Eszközmeghajtók. Itt egyszerűen, pár kattintással aktiválhatja a szükséges eszközöket. A beállítások elvégzése után indítsa újra a számítógépet.

Eszközmeghajtók

Compiz-Fusion konfigurálása

Az Ubuntuban látható 3D effektusok mögött a Compiz-Fusion technológia áll. Ez óriási szabadságot biztosít a felhasználóknak, hogy igényeiknek megfelelően tudják beállítani a látványos hatásokat. Azonban az Ubuntu alaptelepítésénél mindössze két gyári profil közül választhatunk: normál és extra. Amennyiben ennél részletesebb beállítási lehetőségeket szeretne, indítsa el a csomagkezelő alkalmazást, keresse meg, és telepítse fel a compizconfig-settings-manager csomagot.

A Compiz-Fusion konfigurálása

Ezután a Rendszer → Beállítások → CompizConfig beállításkezelő, vagy pedig a Rendszer → Beállítások → Megjelenés alkalmazásban, a Vizuális Effektekben található Beállítások gombra kattintva érheti el a részletes beállítási lehetőségeket, ahol a legapróbb részletekig mindent szabályozhat.

Magyar nyelvi támogatás telepítése

Ha telepítéskor nem tettük fel a magyar nyelvi támogatást, vagy nem volt internet hozzáférésünk a telepítés során, akkor utólag is telepíthetjük a magyar nyelvet. Ehhez indítsuk el a System → Administration → Language Support (Rendszer → Adminisztráció → Nyelvi támogatás) alkalmazást, és válasszuk ki az Install / Remove Languages (Nyelvek telepítése vagy eltávolítása...) pontot. Itt pipáljuk ki a Magyar (Hungarian) opciót. Telepítés után a legördülő menüben meg tudjuk adni, melyik legyen az alapértelmezett. Ugyanígy telepíthetünk más nyelvi támogatásokat is.

Gyakran szükséges extrák telepítése

Bizonyos csomagok, melyekre a mindennapokban gyakran szükség lehet, jogi okokból nem találhatók meg alapból az Ubuntuban. Ezek egy részét szoftverszabadalmak védik (melyek a magyar jogi környezetben nem érvényesek), más részük pedig nem szabad szoftver, így az Ubuntu elveivel nem fér össze, hogy alapból helyet kapjon a telepítő CD-n. Mi azonban ezek telepítését utólag egyetlen lépésben, jogszerűen megtehetjük az ubuntu-restricted-extras csomag segítségével. Ez a következő dolgokat tartalmazza:

 • Adobe Flash Plugin
 • Kodekek az MP3, AVI, és más multimédiás formátumokhoz
 • Java plugin
 • Microsoft TrueType betűkészlet
 • unrar a RAR állományok kitömörítéséhez

Telepítse a csomagkezelő segítségével az ubuntu-restricted-extras csomagot, vagy adja ki terminálban a

sudo aptitude install ubuntu-restricted-extras

parancsot.

Microsoft alap betűkészlet

Az Ubuntu hivatalos tárolóiban megtalálható a Liberation betűkészlet. Ebben a Microsoft Times, Arial és Courier betűkészleteivel metrikusan tökéletesen megegyező fontokat talál, így ha szeretne szöveges dokumentumokat cserélni a Microsoft Windowst használó ismerőseivel, kollégáival, ügyfeleivel, akkor szüksége lehet rájuk. Ha használni szeretné ezeket, telepítse a csomagkezelő segítségével a ttf-liberation csomagot.

Amennyiben további Microsoft betűkészletekre is szüksége van (Andale Mono, Arial Black, Comic Sans MS, Georgia, Impact, Trebuchet, Verdana, Webdings), akkor telepítse a csomagkezelő segítségével a ttf-mscorefonts-installer csomagot.

Java támogatás böngészőben

Indítsa el a csomagkezelő alkalmazást, keresse meg, és telepítse fel a icedtea6-plugin csomagot. Ez automatikusan letölti a szükséges függőségeket is.

Flash támogatás

Telepítse a csomagkezelő segítségével a flashplugin-installer csomagot, vagy adja ki terminálban a

sudo aptitude install flashplugin-installer

parancsot.

RAR csomagok kitömörítése

Telepítse a csomagkezelő segítségével az unrar csomagot, vagy adja ki terminálban a

sudo aptitude install unrar

parancsot.

Bluetooth fájlküldés telefonra

Kapcsolja be a számítógépén a Bluetooth szolgáltatást a megfelelő billentyű vagy billentyűkombináció lenyomásával, és várja meg, míg a panelen megjelenik a Bluetooth ikon. Ezt követően klikkeljen jobb egérgombbal arra a fájlra, amit küldeni szeretne, válassza a Küldés... pontot, és itt ki tudja választani hogy levélben vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül szeretné küldeni az állományt.

Ctrl+Alt+Backspace hatásának visszaállítása

Az Ubuntu 9.04-et megelőző kiadásokban a grafikus kiszolgáló a Ctrl+Alt+Backspace billentyűkombináció lenyomásával egyszerűen újraindítható volt. Ez a funkció az aktuális kiadásban alapértelmezetten ki van kapcsolva, azonban egyszerűen aktiválhatja.

Kattintson a Rendszer → Beállítások → Billentyűzet menüpontra. A megjelenő ablakban válassza a Kiosztások fület, majd kattintson a Beállítások... gombra.

Billentyűzet beállításai

Itt válassza a „Billentyűsorozat az X kiszolgáló kilövéséhez” pontot, majd legördítés után pipálja ki a Control+Alt+Backspace opciót. Ezzel engedélyezte az X kiszolgáló billentyűzetről történő újraindítását a fenti kombinációval.

Billentyűzetkiosztás beállításai

MPlayer telepítése

Az MPlayer egy rendkívül közkedvelt, magyar fejlesztésű médialejátszó alkalmazás. Ha egy állományt nem tud lejátszani a Totem videólejátszóval, mindenképpen érdemes megpróbálni MPlayerrel is. A program használatához telepítse a csomagkezelő segítségével az mplayer csomagot.

Automatikus bejelentkezés beállítása

Ha nem kell attól tartania, hogy a számítógépét illetéktelen személyek is használhatják, és ezért feleslegesen kér jelszót a számítógépe minden bekapcsoláskor, akkor ezt a védelmi mechanizmust egyszerűen kikapcsolhatja. Indítsa el a Rendszer → Adminisztráció → Bejelentkezési képernyő beállítóprogramot. Kattintson a „Biztonság” fülre, majd az „Automatikus bejelentkezés engedélyezése” opció melletti kis négyzetre. Ezután a legördülő menüből ki tudja választani, melyik felhasználót léptesse be a rendszer automatikusan. Kezelje ezt az opciót körültekintéssel, hiszen biztonsági kockázatot jelenthet!

Automatikus bejelentkezés

Csatlakozás Windowsos hálózati helyekhez

A Windowsos (Samba) hálózatokat legegyszerűbben a menüben Helyek→ Hálózat → Windows Hálózat pontot választva érheti el.

Nem indul el a csomagkezelő

Előfordulhat, hogy a csomagkezelő alkalmazás nem indul el, és az alábbi hibaüzenetet kapja:

dpkg was interrupted, you must manually run 'dpkg --configure -a' to correct the problem.

Ennek a hibának az az oka, hogy a csomagkezelő működése egy művelet során megszakadt. Ilyenkor indítson egy terminált: Alkalmazások → Eszközök → Terminál.

Majd írja be a

sudo dpkg --configure -a

parancsot, majd adja meg a jelszavát. Ez helyreállítja az adatbázist, és így ismét működőképes lesz a csomagkezelő.

Man oldalak magyar nyelven

Amennyiben szeretné elérni a magyar nyelvű man oldalakat, telepítse a csomagkezelő segítségével a manpages-hu csomagot. Amennyiben nem használ grafikus felületet, vagy más okból konzolból szeretné telepíteni, adja ki a

sudo aptitude install manpages-hu

parancsot.