A Kubuntu 10.04 telepítése

A Kubuntu telepítéséhez elsőként egy Kubuntu desktop CD-re van szüksége, melyet az ubuntu.hu letöltési szekciójából tölthet le. A képfájl kiírásának módjáról itt olvashat. Az írás megkezdése előtt tanácsos ellenőrizni a letöltött képfájlt, ennek módjáról ezen az oldalon olvashat. Ha nem rendelkezik szélessávú internetkapcsolattal, a ShipIt szolgáltatáson keresztül igényelhet eredeti kiadást. Vegye figyelembe, hogy az eredeti kiadás elsősorban promóciós célokat szolgál, a szállítása pedig meglehetősen időigényes (4-6 hét), ezért kérjük, inkább az írott CD-t részesítse előnyben. A telepítés megkezdése előtt mindenképpen készítsen biztonsági mentést a merevlemezen található fontosabb adatairól valamilyen külső adathordozóra (CD, DVD, pendrive, külső merevlemez). Bár elméletileg a telepítés szakszerűen végezve nem jár adatvesztéssel, az elővigyázatosság soha nem árt.

Bárhogy is jutott hozzá a telepítő CD-hez, a következő lépés a számítógép újraindítása erről a CD-ről. Előfordulhat, hogy ehhez bizonyos BIOS beállításokat módosítania kell. Erről részletesebb információkat az alaplap kézikönyvében, vagy a gyártó honlapján találhat.

Ha a BIOS beállításai megfelelőek, rövidesen megjelenik a nyelvválasztó menü. Válassza ki a magyar nyelvet, amennyiben magyarul szeretné telepíteni a Kubuntut.

A Kubuntu telepítő nyelvválasztó menüje

Ekkor megjelenik egy kék képernyő, rajta a Kubuntu logójával. Ha a telepítés előtt szeretné kipróbálni a Kubuntut, válassza a „A Kubuntu kipróbálása a számítógép módosítása nélkül” lehetőséget, így hamarosan elindul a Kubuntu. Ha biztos a dolgában, válassza a második, „Kubuntu telepítése” opciót. Legyen türelmes, hiszen első alkalommal az indulás jelentősen hosszabb ideig tart, mint a telepítés után.

A Kubuntu telepítő menüje

A Kubuntu egyik különlegessége, hogy telepítés nélkül is rögtön kipróbálható. Így már elinduláskor egy működő asztalt kap, ahol azonnal el is kezdheti az ismerkedést a rendszerrel.

A Kubuntu munkaasztal

Telepítés

Fontos! Mielőtt belekezdene a telepítésbe, mindenképpen készítsen biztonsági mentést a fontos adatairól valamilyen külső eszközre (például CD, DVD, pendrive, mobil merevlemez, másik számítógép). Bár a telepítés normál esetben, ha megfelelő odafigyeléssel történik, nem jár adatvesztéssel, azonban egy kis előrelátás sok idegeskedéstől kímélheti meg.

A telepítés megkezdéséhez kattintson a Mappanézet plazmoidban található „Install Kubuntu 10.04” LTS ikonra. Ha a Kubuntu telepítése opciót választotta, rögtön ez a telepítő indul el. A megjelenő ablakban válassza ki a telepítés nyelvét, majd kattintson a „Tovább” gombra. Ha később magyarul szeretné használni a rendszert, érdemes már itt rögtön kiválasztani a magyar nyelvet.

A telepítendő rendszer nyelvének kiválasztása

Ezután válassza ki a tartózkodási helyét. Ennek kizárólag az időzóna miatt van jelentősége, így ha Magyarországon tartózkodik, nyugodtan megjelölheti a „Budapest” opciót. Ha ez megtörtént, kattintson a „Tovább” gombra.

Az időzóna beállítása

Ezt követően kiválaszthatja, milyen billentyűzetkiosztást szeretne használni. Itt láthat egy képet a kiválasztott billentyűzetkiosztásról, ezzel ellenőrizheti, hogy biztosan a megfelelő választja-e. A legtöbb esetben az alapértelmezett megfelelőnek bizonyul. Ha kiválasztotta a kiosztást, kattintson a „Tovább” gombra.

A billentyűzetkiosztás kiválasztása

Így már el is érkeztünk a legkritikusabb részhez, a partícionáláshoz. Itt különösen figyeljen oda, hiszen egy rossz választás könnyen adatvesztéshez vezethet. Amennyiben már van a számítógépén egy másik operációs rendszer (például Microsoft Windows), és azt szeretné megtartani, válassza az első, „Telepítés egymás mellé és az indítandó rendszer kiválasztása indításkor” opciót. Az opció alatt lévő csúszkával tudja átméretezni partíciót, és így helyet felszabadítani a Kubuntu számára. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ezen a területen nem csak a Kubuntu kap majd helyet, hanem az Ön saját könyvtára is, amiben az adatait tárolhatja. Amennyiben egy NTFS partíciót szeretne átméretezni telepítés során, a biztonság kedvéért nem árt azt töredezettség-mentesíteni a telepítés megkezdése előtt.

Bár a Windowsos partíciókat elérheti Kubuntu alól is, a gyakran módosuló dokumentumokat, és a frissen elkészített, letöltött állományokat érdemes a Kubuntu alatt létrehozott saját könyvtárában tárolni. Ha teheti, legalább 20 GB-nyi helyet szánjon a Kubuntunak, ezalatt már kényelmesen berendezkedhet.

Ha új számítógépre, merevlemezre telepít, vagy nem szeretné megőrizni a számítógépen található adatokat, válassza a „Törlés és a teljes lemez felhasználása” opciót, és (ha több merevlemeze van) válassza ki azt a meghajtót, amire telepíteni szeretne.

Előfordulhat, hogy már korábban felkészítette a gépét a Kubuntu fogadására, és a merevlemez egy részét üresen hagyta. Ha erre szeretne telepíteni, válassza a „Telepítés a legnagyobb összefüggő helyre” opciót.

Végül, ha a teljes particionálást szeretné kézben tartani, válassza a „Partíciók saját kezű megadása” opciót. Ez a lehetőség haladó felhasználók számára a lehető legnagyobb szabadságot és rugalmasságot kínálja. Kérjük, ha nem ért hozzá, ne kezdjen bele, hiszen pillanatok alatt törölheti véletlenül a fontos adatait! Amennyiben a „Partíciók saját kezű megadása” opciót választja, figyeljen az alábbiakra:

  1. A gyökér fájlrendszer (/) számára legalább 5 GB helyet biztosítson; 15 GB-nál nagyobb partíció nem szükséges a gyökér fájlrendszernek
  2. A cserehely (swap partíció) méretét a következőek szerint határozza meg:
  • Amennyiben 1 GB-nál kevesebb memória van a számítógépében, a cserehely mérete egyezzen meg a memória méretével
  • Amennyiben 2 és 4 GB között van memóriájának mérete, a cserehely mérete legyen a memória méretének a fele
  • Amennyiben több mint 4 GB memória van a számítógépében, a cserehely mérete legyen 2 GB
  1. A fennmaradó hely lesz a /home, ahol a felhasználók saját könyvtárai kapnak helyet.

Ha végzett a partícionálási beállításokkal, kattintson a „Tovább” gombra.

A partíciók beállítása

Ezt követően, ha már a számítógépén van egy korábbi Windows telepítés, néhány kattintással importálhatja az ott elmentett felhasználói profilokat, Firefox könyvjelzőket, Internet Explorer kedvenceket, háttérképeket és más adatokat.

Ezután adja meg a felhasználói adatait. Az itt létrehozott felhasználó a későbbiekben - jelszavát megadva - rendszergazdai jogosultságokat szerezhet, így ha több felhasználója is lesz a gépnek, itt mindenképpen annak az adatait adja meg, aki később a rendszer konfigurálását, karbantartását végzi majd. Ha ezzel végzett, kattintson a „Tovább” gombra.

Az első felhasználó létrehozása

Elérkeztünk a telepítés utolsó oldalához. Itt még egyszer, összegyűjtve láthatja a legfontosabb adatokat. Nézze át, hogy mindent jól adott-e meg. Ha mindent rendben talál, kattintson a „Telepítés” gombra a telepítés megkezdéséhez.

A telepítés adatainak összegzése

Ekkor megkezdődik a telepítés. Ennek ideje több tényezőtől is függ, mint például a számítógép, az optikai meghajtó, a merevlemez vagy az internetkapcsolat sebessége.

A telepítés közben látható diavetítés

Ha a telepítő végzett, rögtön újraindíthatja a gépet, vagy használhatja tovább a Kubuntut a CD-ről. Ha az újraindítást választja, a Kubuntu leáll, és kiadja a telepítő CD-t. Vegye ki a lemezt, majd nyomja meg az Entert. Így hamarosan újra elindul a Kubuntu, ezúttal azonban már a merevlemezről.

A telepítés befejeződött, a rendszer újraindítható

Miután a rendszer elindult, bejelentkezhet és használatba veheti.

A Kubuntu 10.04 bejelentkező-képernyője