A partíciószerkesztő használata

Ubuntu alatt LiveCD-ről két lehetősége is van a partíciók szerkesztésére. Az egyik, a Partíciószerkesztő, a másik a telepítéskori Kézi Partícionálás. A Partíciószerkesztő sokkal összetettebb, mint a Telepítés adta lehetőség.

FONTOS! Az alábbi műveletek veszélyesek, ha nem helyesen hajtják őket végre, ezért kérem olvassa végig a leírást, mielőtt bármibe is belekezdene. Ezen kívül készítsen biztonsági mentést minden fontos adatáról, valamely számítógépén kívüli adattárolóra.

A GParted használatának bemutatása

A Partíciószerkesztő viszonylag egyszerű felépítésű és logikus. A menük, lehetőségek megértéséhez csupán egyszer kell figyelmesen végignéznünk az eszközöket. A LiveCD-n a System → Administracion → Partition Editor menüpont alatt található. A továbbiakban csak Gparted-nak hívjuk.

A Partíciószerkesztő alapnézete

Először nézzük a (Resize/Move) ikont.

Átméretezés és mozgatás ikonja Átméretezés és mozgatás ablaka

Szabadon méretezhetjük a partíciónkat, ami ez esetben az NTFS fájlrendszer miatt zöld színű. A Gpartedben minden fájlrendszernek más színe van. Ha a téglalap közepét fogja meg, akkor az előtte, illetve mögötte lévő szabad (szürke) hely eleje és vége között mozgathatjuk a partíciónkat.

Mozgatás

Ha azonban a nyilakat fogja meg, akkor átméretezheti öket.

Átméretezés

Mindez csak a grafikusan látszódó része a dolognak. Az újraméretezésnél lehető- ségünk van arra, hogy méretét és helyét számok formájában is kifejezzük. Az angol szövegek jelentése sorrendben:

  • Partíció előtti szabad hely
  • Partíció új mérete
  • Partíció mögötti szabad hely.

Felettük pedig az látható, hogy mennyi a partíciók legkisebb, illetve legnagyobb lehetséges kiterjedése. Ezek után kattintson a Resize/Move gombra, hogy a műveletek véglegessé váljanak.

Átméretezés és mozgatás elfogadása után

Miután az előbbiekben elmozdított egy partíciót, így maradt a merevlemez közepén egy darabka megformázatlan hely (középső szürke terület), amiből az Ubuntunak ext3-as fájlrendszert lehet kialakítani. Ehez a New (Új) menüpontot kell használni.

Az Új menüpont ikonja

Ha rákattint, a következő kép fogadja:

Az Új menü ablaka

Itt a Resize/Move ablakhoz hasonló grafikus változtatásokat lehet elvégezni, tehát működik a jól ismert méretezés és a mozgatás is. Annyival több ez az ablak, hogy itt be lehet állítani az új partíció fájlrendszerét, típusát és a csatolási pontot. A fájlrendszer azért fontos, mert az Ubuntu ext3, ext2, illetve a legújabb, ext4-es fáljrendszerre telepíthető. Az Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope) már támogatja az ext4-et is, de az alapértelmezett ebben a kiadásban az ext3. A típus azt jelenti, hogy elsődleges, logikai, vagy kiterjesztett legyen-e a besorolása. Egy operációs rendszer partíciójának mindig elsődlegesnek (primary) kell lennie. A csatolási pontot most nem részletezzük, később bővebben ki lesz fejtve. Ezek után kattintson az Add gombra, hogy létrehozza az új partíciót.

Kész az új partíció

A változások még nem véglegesek, ehhez az Apply gombra kell kattintani, majd még egyszer Apply.

Lemezreírás elfogadása.

Ezek után megkezdődik a tényleges munka, amikor a gép elvégzi a kért változtatásokat. Ez a folyamat a merevlemez, és a mozgatott területek mértékétől függően 1-2, de akár 3 óra is lehet. Ha készen van a rendszer a módosítással, akkor nincs más hátra, mint kilépni.

Partícionálás a telepítés során

Az Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope rendszerben jelenleg az ext3-as fájlrendszer az alapértelmezett, de választható az ext4-es is. Jelenleg még az ext3 használata ajánlott.

Amennyiben Ön az ext4-es fájlrendszert szeretné használni, akkor a teendő megegyezik a leírásban találhatóval, csak mindenhol ext4-et kell választania. A partícionálás során figyeljen az alábbiakra:

  1. A gyökér fájlrendszer (/) számára legalább 5 GB helyet biztosítson; 15 GB-nál nagyobb partíció nem szükséges a gyökér fájlrendszernek
  2. A cserehely (swap partíció) méretét a következőek szerint határozza meg:
  • Amennyiben 1 GB-nál kevesebb memória van a számítógépében, a cserehely mérete egyezzen meg a memória méretével
  • Amennyiben 2 és 4 GB között van memóriájának mérete, a cserehely mérete legyen a memória méretének a fele
  • Amennyiben több mint 4 GB memória van a számítógépében, a cserehely mérete legyen 2 GB
  1. A fennmaradó hely lesz a /home, ahol a felhasználók saját könyvtárai kapnak helyet.

A cserehely egy olyan terület a merevlemezen, melyet az operációs rendszer akkor használ, ha nem elegendő a memória, vagy amikor hibernálja a gépet. Ajánlatos a cserehelyet a merevlemez elejére tenni, hogy az olvasófej minél hamarabb elérhesse. Ezt úgy lehet megtenni, hogy a következő képen látható lista legtetejére teszi a cserehelyet, utána az Ubuntut.

Tekintse meg a partícionálót:

Partícionáló alapállapotban

Itt három lehetősége van, két irányított és egy kézi. A legfelső irányított átméretezi a partíciót, a középső az automatikus. Itt a legnagyobb üres területre telepít. Ezeknél a telepítő automatikusan megcsinálja a swap partíciót. Ennél egyedi beállításokra nincs mód, erre való a "Kézi" lehetőség.

Partícionáló alapállapotban

A következő leírás feltételezi, hogy az Ubuntut a teljes merevlemezre szeretné telepíteni. Ebben az esetben törölje a teljes partíciót az alábbi képen látható módon. Figyelem! Ez a művelet minden adatot töröl a merevlemezről, így előbb készítsen biztonsági másolatot a fontos adatokról!

Ha mégsem szeretné a teljes merevlemezt formázni, olvassa végig a leírást, az esettanulmányokban biztosan megtalálja az Önnek megfelelő változatot.

Partíciók törlése

Az üres lemezen most megkezdheti a particiók kialakítását. Az előbbi leírás alapján először a swap partíciót formázza meg, majd a rendszernek szánt helyet. Az alapértelmezett az ext3-as fájlrendszer, de válaszhat másikat is. A csatolási pont / , vagyis a gyökérkönyvtár.

Partíciók csatolási pontjainak megadása

Ezután nyomja meg az OK gombot.

Partíciók csatolási pont megadása

Ha mindent jól csinált, akkor ezt a képet kell látnia:

kész

Esettanulmányok

Partíció átalakításához a Gparted nevű programot használja.

1. Eset: Egy Windows (NTFS), és egy adattároló (NTFS)

Ebben az esetben az adattárolásra használt merevlemezen ajánlatos a megfelelő helyet biztosítani. De ezt megteheti a Windows partíción is, ha rendelkezésre áll a megfelelő hely.

Fontos! Mindenképpen készítsen mentést a legfontosabb adatairól!

A következő képhez hasonlót feltételez a leírás:

Merevlemez két NTFS partícióval

A fent leírt szabályoktól eltérően a swapot ne a merevlemez elejére tegye, hiszen akkor át kellene mozgatni a teljes Windows partíciót, ami nagyon sok ideig tartana, és veszélyeztetné a működő rendszert. Ekkor a swap partíció az Ubuntunak szánt partíció elé kerüljön.

Merevlemez két partícióval

A formázás végén hasonló képet kell lásson:

Formázás kész

Mikor telepíti a rendszert, a kézi partícionálást válassza, és adja meg a csatolási pontot a szerkesztőben.

2. Egy partíció az egész lemez

Egész lemez Windows-os

Ebben az esetben mindenképp szükség van a partíció átméretezésére, melyhez a GPartedet használja. Ekkor a swapot tegye a lemez elejére, a végére a Windowst, a kettő közti területet pedig formázza ext3-nak.

Ha megtörtént a formázás, ehhez hasonló képet kap:

Az egész lemez Windows-os volt

Az Ubuntu telepítése során válassza a "Kézi" opciót, és jelölje ki az ext3-as partíciót. Formázza, és adja meg csatolási pontnak a /-t (a gyökérkönyvtárat).