Telepítés Microsoft Windows alá

Bevezetés

Régóta szeretné megismerni az Ubuntut mindenféle elkötelezettségek és ismeretek nélkül? Vagy esetleg nincs elég tapasztalata, és csak ki szeretné próbálni sebességveszteség nélkül? A Wubit pont ilyen esetekre találták ki. A Wubival úgy telepíthet Ubuntut, mint bármilyen más programot Windowsra. Az Ubuntu bekerül a Windows indító menüjébe és egy képfájl formájában felíródik a számítógépre, ami később bármikor eltávolítható. Ezzel a módszerrel nagyon sok időt spórolhat meg, és kizárhatjuk az esetleges szakszerűtlen telepítésből fakadó adatvesztést.

Beszerzés

A Wubi telepítőt a desktop CD tartalmazza, így ennek segítségével egyszerűen telepítheti a rendszert Windows alá. A legegyszerűbb és leggyorsabb, ha letölti internetről a képfájlt, és kiírja CD-re. Ha nincs szélessávú internet kapcsolata, akkor szerezzen be egy eredeti kiadást. Mivel az eredeti CD elsősorban promóciós célokat szolgál, és a szállítása meglehetősen időigényes (4-6 hét), ezért kérjük, inkább az írott CD-ket részesítse előnyben.

Abban az esetben, ha nem rendelkezne telepítő lemezzel, letöltheti a Wubi telepítőt az internetről, és ennek segítségével rögtön hozzákezdhet a telepítéshez. Értelemszerűen ez a telepítés módszer annyival több időt fog igénybe venni, mint amennyi maga az Ubuntu lemez letöltése lenne.

A telepítés

Helyezze az Ubuntu CD -t a meghajtóba, mikor a Windows rendszere működésre kész. Ezek után a telepítő automatikusan elindul, amennyiben Önnél az automatikus lejátszás engedélyezve van. Ha nem indult el, akkor navigáljon a Sajátgépen belül a CD/DVD eszközmeghajtóra (ami tartalmazza a lemezt), és jobb kattintással válassza az Automatikus lejátszás opciót.

Válassza az Install inside Windows opciót.

Install inside Windows

Itt adja meg a következőket:

  • Installation Drive (X GB Free): A telepítés helyét itt kell kiválasztania, illetve mellette láthatja az aktuálisan rendelkezésre álló tárhelyet.
  • Installation Size: A telepítésre szánt partíció méretét itt kell megadnia, és minimálisan 4 GB szabad hellyel kell rendelkeznie.
  • Desktop Environment: A kívánt asztali környezetet automatikusan kiválasztja önnek a Wubi, ezt nem kell átállítania.(Ezen kívül létezik más környezet is amik közöl választhat, például Kubuntu, Xubuntu, stb.)
  • Language: A nyelvet állítsa át magyarra (de természetesen más nyelven is telepíthető a rendszer).
  • Username: Itt adja meg a felhasználónevét
  • Password: Itt adja meg a jelszavát

Miután megadta az előbbi adatokat, az Install gombra kattintva a telepítő létrehozza a képfájlt a számítógépén. Ez több percig is eltarthat.

Telepítési adatok megadása

A képfájl létrehozása folyamán a következő ablakot kell látnia:

Készül a képfájl

Mikor a képfájl elkészült a következő opciók közül választhat:

  • Reboot Now: Számítógép újraínditása. Amikor a számítógépet újraínditja, megkezdheti a telepítést
  • I want to manually to reboot later: Számítógép újraínditása később. Ezt az opciót csak akkor válassza, ha a telepítést később szeretné folytatni.

Indítsa újra a számítógépet a Finish gombra kattinva.

Újraindítás a Wubi telepítő menüjéből

A számítógép újraindítása után megjelenő menüben válassza az Ubuntu opciót.

Operációs rendszer kiválasztása

A rendszer felkészül a telepítésre. Ettől a ponttól már nem kell semmit csinálnia.

Az Ubuntu elindul

A rendszer telepítése folyamatban.

A rendszer telepítése folyamatban

Mikor a rendszer telepítése megtörtént, egy újabb újraindítás után már választható a működésre kész rendszer. Ahogy az előbb tette, válassza ismételten az Ubuntu opciót.

Operációs rendszer kiválasztása

A rendszer betöltődik, és azonnal megkezdheti az Ubuntu használatát.

Betöltés

Az Ubuntu elindul

Bejelentkezés

Bejelentkezés

A rendszer használatra kész

Az Ubuntu munkaasztal

Alapértelmezett rendszer megváltoztatása

Abban az esetben, ha az Ubuntut kívánja alapértelmezett rendszerként használni számítógépe bekapcsolásakor, akkor a következőket kell tennie:

Indítsa újra számítógépét, és a rendszerválasztásnál válassza a Windows opciót. Windowsban navigáljon a Sajátgép ikonra és kattintson rajta jobb egérgombbal, majd válassza ki a Tulajdonságok menüpontot. Ha Önnek nincs az asztalon a Sajátgép ikonja, akkor a beállítási lehetőséget megtalálja a Start → Beállítások → Vezérlőpult → Rendszer menüpont alatt.

Rendszertulajdonságok Microsoft Windowsban

A Rendszer → Tulajdonságok ablakban válassza a Speciális fület, majd az "Indítás és helyreállítás" résznél kattintson a Beállítások gombra.

Speciális rendszertulajdonságok Microsoft Windowsban

Itt az alapértelmezett operációs rendszerek legördülő listából válassza ki azt az opciót (például Ubuntu), amit az indításkor alapértelmezettként kíván használni, majd katinttson az OK gombra.

Indítás és helyreállítás opciók Microsoft Windowsban