A Kubuntu telepítése Alternate CD-ről

Az Alternate CD kevésbé ismert lehetőség a telepítésre, de semmiben nem marad el a Desktop CD-től, a feltelepített rendszer megegyezik a Live telepítős megoldással. Ha a gépében nincs elegendő memória a Desktop CD használatához, szeretné Raid-re vagy LVM-re telepíteni, esetleg valamilyen gond miatt nem indul el a telepítő, használja az Alternate CD-t, amely már elindul akár 128Mb memóriával is (ha csak ennyi memória van a gépében, érdemes inkább az Xfce4 alapú Xubuntut használni a kisebb memóriaigény miatt).

Az Alternate CD-t letöltheti az Ubuntu.hu letöltési oldaláról. Ezt követően a letöltött képfájlt írja ki CD-re. Ezt megteheti Linux, Windows és MacOS X alatt is.

Tegye be a lemezt a számítógépébe, és állítsa be a BIOS-t, hogy arról induljon.

Ha sikeresen átállította, indulás után a nyelvválasztó menü jelenik meg. Itt válassza a magyar nyelvet, amennyiben magyarul szeretné telepíteni a Kubuntut.

Nyelv választása

Ekkor megjelenik egy fekete képernyő, rajta nagy Kubuntu logóval, és néhány opcióval. Válassza az alapértelmezett, Kubuntu telepítése lehetőséget, így hamarosan elindul a telepítő.

Kubuntu telepítése

A következő lépésben nem kell semmit csinálnia, a rendszer felderíti a hardvereszközöket.

Hardvereszközök felderítése

Ezt követően meg kell adnia a billentyűzetkiosztást. Ezt kiválaszthatja egy listából, vagy néhány gomb megnyomásával rábízhatja a telepítőre ennek felismerését.

Billentyűzet kiosztásának felismerése Billentyűzet kiosztásának kiválasztása - ország Billentyűzet kiosztásának kiválasztása - változat

Ha sikeresen felismert mindent a rendszer, megpróbálja magától beállítani a hálózatot DHCP-re.

Hálózat beállítása DHCP-vel

Ha routere vagy kábeles Internete van, valószínűleg sikeres lesz, ellenkező esetben lehetőség van kézzel beállítani a hálózatot. ADSL esetén az Internet beállítására telepítés után lesz lehetősége.

Hálózat konfigurálása

A következő lépés a gép nevének beállítása, ami azonosítja a hálózaton.

Gépnév

Ha sikerült beállítani a hálózatot, a következő feladat a lemezek partícionálása. Ha a számítógépen nincs semmilyen adat, semmilyen operációs rendszer, vagy ezeket lementette és már nincs rájuk szüksége, válassza az Irányított - egész lemez felhasználása lehetőséget.

Irányított - az egész lemez felhasználása

Ha van más partíció a merevlemezen, amire szüksége van, válassza a Kézi partícionálást. Dolgozzon nagyon figyelmesen, ha a végén lemezre írja a változásokat, már nincs lehetőség visszavonni azokat. Ha van fontos adat a lemezen, és nem biztos a dolgában, kérjen segítséget. Amennyiben a "Kézi" partícionálást választja, figyeljen az alábbiakra:

  1. A gyökér fájlrendszer (/) számára legalább 5 GB helyet biztosítson; 15 GB-nál nagyobb partíció nem szükséges a gyökér fájlrendszernek
  2. A cserehely (swap partíció) méretét a következőek szerint határozza meg:
  • Amennyiben 1 GB-nál kevesebb memória van a számítógépében, a cserehely mérete egyezzen meg a memória méretével
  • Amennyiben 2 és 4 GB között van memóriájának mérete, a cserehely mérete legyen a memória méretének a fele
  • Amennyiben több mint 4 GB memória van a számítógépében, a cserehely mérete legyen 2 GB
  1. A fennmaradó hely lesz a /home, ahol a felhasználók saját könyvtárai kapnak helyet.
Lemezek partícionálása

A partícionálás után következik az alaprendszer telepítése.

Alaprendszer telepítése - 1 Alaprendszer telepítése - 2

Miután az alaprendszer feltelepült, létrehozhatja az első felhasználót. Adja meg teljes nevét, a felhasználónevet ami majd a belépéshez szükséges, illetve írjon be egy tetszőleges, de nehéz jelszót, amit mások nem tudnak kitalálni.

Teljes név megadása Felhasználónév megadása

A felhasználó létrehozása után titkosíthatja a saját mappáját, így akkor is biztonságban tudhatja a privát adatait, ha valaki ellopja a számítógépét.

Saját mappa titkosítása

Ezt követően következik a csomagkezelő beállítása. Ha használ proxy szervert, itt adja meg az adatait. Amennyiben nem proxy szerveren keresztül éri el az internetet, egyszerűen hagyja üresen.

Proxy megadása

Ha a telepítés elején a magyar nyelvet választotta, és van már működő Internet kapcsolat, most lehetősége van letölteni és feltelepíteni a megfelelő nyelvi csomagokat. Ha nincs Internet kapcsolata, később a kész rendszeren is beállíthatja majd ezt.

Nyelvi támogatás letöltése

Ezután következik egy hosszabb szakasz, a rendszer telepítése, amely a gép teljesítményétől függően eltarthat hosszabb-rövidebb ideig.

Szoftverválasztás és telepítés

Sikeres telepítés után a GRUB rendszerbetöltő beállítása jön, amit a telepítés befejezése követ.

GRUB telepítése Telepítés befejezése

Az utolsó lépés a rendszeróra időzónájának megadása. Amennyiben a rendszeróra UTC szerint jár, a Kubuntu a megadott időzónának megfelelően írja ki a helyi időt.

Óra konfigurálása

Ha sikeresen végzett, vegye ki a lemezt a meghajtóból, majd indítsa újra a számítógépet.

Telepítés befejezése

Ha minden jól ment, a grafikus bejelentkező ablak fogadja, ahol belépve a használatba veheti a frissen telepített Kubuntu rendszerét.

Bejelentkezés