Teljesítményproblémák javítása Intel videonál

Háttér

Az Ubuntu 9.04-es kiadásában az Intel legújabb grafikus meghajtója kapott helyet. Ebben jelentős architekturális fejlesztések történtek, melyek azonban még nem számítanak teljesen kiforrottnak. Így az Ubuntuban ezeket az eszközöket még a régi módszer szerint kezeli a rendszer, ami az új meghajtóval együtt bizonyos esetekben teljesítményproblémákat okozhat: lassú megjelenítés, akadozó effektusok, szaggatott görgetés. Ha ezt tapasztalja, több dologgal is próbálkozhat.

"Greedy" használata

Egyes felhasználók azt tapasztalták, hogy érezhető javulást eredményez a "MigrationHeuristic" opció "Greedy"-re állítása az Xorg konfigurációs állományában. Indítsa el a terminált: Alkalmazások → Eszközök → Terminál

Először készítsen biztonsági másolatot az xorg.conf konfigurációs fájlról:

sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.backup

Ezután nyissa meg szerkesztésre:

gksu gedit /etc/X11/xorg.conf

Ebben keresse meg a Section "Device" részt, és írja be alá a következő sort:

Option "MigrationHeuristic" "greedy"

A végeredménynek valahogy így kell kinéznie:

Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Option "MigrationHeuristic" "greedy"
EndSection

Mentse el a változtatásokat, majd indítsa újra a gépet. Ha minden jól ment, akkor érezhető teljesítményjavulást kell tapasztaljon.

UXA gyorsítás használata

Ha a fenti nem vezetne eredményre, akkor megpróbálkozhat a legújabb, még kísérleti jellegű "UXA" gyorsítási technológiával. Ez gyakran jelentős teljesítménynövekedést nyújt, de a tesztek szerint egyes felhasználóknál stabilitási problémákat idézett elő. Ha mégis szeretne megpróbálkozni vele, azt az Xorg konfigurációs állományának szerkesztésével teheti meg. Indítsa el a terminált: Alkalmazások → Eszközök → Terminál

Készítsen biztonsági másolatot az xorg.conf konfigurációs fájlról:

sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.backup2

Ha korábban próbálkozott a "MigrationHeuristic" "greedy" opció használatával, akkor az ehhez tartozó sort most törölje:

Option "MigrationHeuristic" "greedy"

Majd írja be ugyanoda a következő sort:

Option "AccelMethod" "uxa"

A végeredménynek valahogy így kell kinéznie:

Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Option "AccelMethod" "uxa"
EndSection

Ez a módszer bizonyos eszközök esetében (mint például a 701-es Eee PC) ugrászszerű teljesítménynövekedést eredményezhet.

Eredeti állapot visszaállítása

A fenti módszerek valamelyike megoldást jelenthet a telesítménnyel kapcsolatos gondokra. Ugyanakkor előfordulhat az is, hogy komoly problémákat tapasztal, vagy akár egyáltalán nem indul el a grafikus kiszolgáló. Ebben az esetben indítsa újra a gépet, majd a GRUB menüben válassza a recovery mode opciót a karbantartási mód elindításához.

Rövidesen megjelenik a helyreállító menü. Itt válassza az xfix opciót, ami visszaállítja az Xorg kiszolgálót alapbeállításokra. Ezután a resume opció választásával folytatható a rendes bootolási folyamat.