Leggyakrabban keresett megoldások

Ebben az útmutatóban azon kérdések megoldásait gyűjtöttük össze, melyekkel a leggyakrabban találkozunk a különböző fórumokon. Az útmutatót az igényeknek megfelelően folyamatosan bővítjük tovább. Ha a kérdésére nem találja a választ ebben az útmutatóban, nézze meg a dokumentációs oldalon található további útmutatókat és a kézikönyvet, vagy a HupWikiben található leírásokat.

Rendszergazdai jogosultságok Ubuntuban

Az Ubuntuban nincs rendszergazda felhasználó, a jogaival a telepítéskor létrehozott felhasználó élhet, a saját jelszava megadása után. A grafikus felületen végzett, rendszergazdai jogosultságokat igénylő műveletek esetén (például a csomagkezelő használatakor) az Ubuntu automatikusan megkérdezi ezt a jelszót.

A feloldás gomb

Bizonyos beállítások elvégzéséhez (mint például az Idő és dátum beállítások módosításához) fel kell oldania a beállító alkalmazást. Ehhez kattintson a Feloldás gombra, és adja meg a jelszavát.

A feloldás gomb

Előfordulhat, hogy valamilyen feladat végrehajtásakor (például egy konfigurációs állomány kézi szerkesztéséhez) külön szeretne kérni rendszergazdai jogosultságot. Ebben az esetben használja a sudo parancsot, ha szöveges alkalmazást szeretne elindítani, vagy a gksu parancsot, ha a grafikus felületű programot szeretne használni. Például az xorg.conf konfigurációs állomány szerkesztéséhez adja ki az alábbi utasítások valamelyikét a konzolban:

 • sudo nano /etc/X11/xorg.conf
  - ha a nano, szöveges felületű szerkesztőt szeretné használni;
 • gksu gedit /etc/X11/xorg.conf
  - ha a grafikus felületen futó gedit-et szeretné futtatni.

Frissítések telepítése

Az elérhető frissítéseket a Frissítéskezelő nevű eszköz segítségével telepíthetjük. Ezt a Rendszer → Adminisztráció → Frissítéskezelő menüpont kiválasztásával indíthatja el. Az alkalmazás elindítása után az Ellenőrzés gombra kattintva a rendszer ellenőrzi, hogy milyen frissítések érhetők el a rendszeréhez, majd a Telepítés gombra kattintva rögtön telepítheti is. A Frissítéskezelő ablakában láthatja az elérhető biztonsági frissítések listáját, elolvashatja a leírásukat.

Frissítések telepítése

Időről időre a Frissítéskezelő automatikusan elindul, és figyelmezteti az elérhető frissítésekre. Ezeket mindig érdemes telepíteni, így biztosítható, hogy a rendszere mindig naprakész és biztonságos legyen.

Multimédia támogatás

Az Egyesült Államokban érvényes szoftverszabadalmi szabályozás miatt a multimédiás formátumok támogatása nem kaphatott helyet az Ubuntu telepítőjén. Az Európai Unió területén érvényes szabályozás szerint azonban ezek használata teljesen jogszerű. A multimédia támogatáshoz egyszerűen csak el el kell indítani a zene vagy film lejátszását egy dupla kattintással, és a program (ha szükséges) rögtön felajánlja a hiányzó csomagok telepítését. Kattintsunk az "Igen" gombra, így megnyílik egy új ablak, ahonnan elvégezheti a telepítést.

Kíván megfelelő kodeket keresni?

A megnyíló ablakban a szükséges csomagokat láthatja kijelölve. Kattintson a "Telepítés" gombra.

Kodek csomagok kijelölve

A felugró figyelmeztetést nyugtázza az "Megerősítés" gombra kattintva. Ezt bátran megteheti, hiszen Magyarországra az ablakban felsorolt lehetőségek közül az első kategória vonatkozik, vagyis itt ezek korlátozás nélkül, jogszerűen telepíthetők.

Megerősítés

A csomagkezelő ezt követően elvégzi automatikusan a szükséges csomagok telepítését, és máris tudja nézni a filmet, vagy hallgatni a zenét.

Telepítés

Kiszolgáló kiválasztása

Ha szeretné a lehető legjobban kihasználni az internet szolgáltatója által biztosított sávszélességet, érdemes lehet az alapértelmezett kiszolgáló helyett egy közelebbi forrást választani

A kiszolgáló beállításához indítsa el a Synpatic csomagkezelőt. Ezt a Rendszer → Adminisztráció → Synaptic csomagkezelő elindításával teheti meg. A program indulásakor be kell írnia a telepítéskor megadott jelszavát, hogy ezzel rendszergazdai jogosultságokat szerezzen. Ezután kattintson Beállítások menüpontra, és válassza a Tárolók alpontot.

Synaptic csomagkezelő

A Letöltés innen: pontban legördítve, és az Egyéb lehetőséget kiválasztva be tudja állítani, hogy melyik kiszolgálóról szeretne tölteni.

Tárolók

Itt országonkénti bontásban láthatja az egyes kiszolgálókat. Érdemes mindig abból az országból választani egyet, ahonnan éppen tartózkodik.

Kiszolgálók

Miután kiválasztotta a kiszolgálót, kattintson a felső sávban található Frissítés gombra a csomaginformációk aktualizálásához.

Frissítés

ATI és nVidia meghajtók telepítése

Használja a Eszközmeghajtók kezelése segédprogramot: Rendszer → Adminisztráció → Eszközmeghajtók. Itt egyszerűen, pár kattintással aktiválhatja a szükséges eszközöket. A beállítások elvégzése után indítsa újra a számítógépet.

Eszközmeghajtók

Compiz-Fusion konfigurálása

Az Ubuntuban látható 3D effektusok mögött a Compiz-Fusion technológia áll. Ez óriási szabadságot biztosít a felhasználóknak, hogy igényeiknek megfelelően tudják beállítani a látványos hatásokat. Azonban az Ubuntu alaptelepítésénél mindössze két gyári profil közül választhatunk: normál és extra. Amennyiben ennél részletesebb beállítási lehetőségeket szeretne, indítsa el a Synaptic csomagkezelőt, keresse meg, és telepítse fel a compizconfig-settings-manager csomagot.

A Compiz-Fusion konfigurálása

Ezután a Rendszer → Beállítások → Advanced Desktop Effects Settings, vagy pedig a Rendszer → Beállítások → Megjelenés alkalmazásban, a Vizuális Effektekben található Beállítások gombra kattintva érheti el a részletes beállítási lehetőségeket, ahol a legapróbb részletekig mindent szabályozhat.

Advanced Desktop Effects Settings

Magyar nyelvi támogatás telepítése

Ha telepítéskor nem tettük fel a magyar nyelvi támogatást, vagy nem volt internet hozzáférésünk a telepítés során, akkor utólag is telepíthetjük a magyar nyelvet. Ehhez indítsuk el a System → Administration → Language Support (Rendszer → Adminisztráció → Nyelvi támogatás) alkalmazást, és válasszuk ki az Install / Remove Languages (Nyelvek telepítése vagy eltávolítása...) pontot. Itt pipáljuk ki a Magyar (Hungarian) opciót. Telepítés után a legördülő menüben meg tudjuk adni, melyik legyen az alapértelmezett. Ugyanígy telepíthetünk más nyelvi támogatásokat is.

Nyelvi támogatás

Tracker bekapcsolása és beállítása

Az Ubuntu alapértelmezetten tartalmaz egy asztali gyorskeresőt, amivel pillanatok alatt megtalálhatjuk bármelyik dokumentumunkat, alkalmazásunkat vagy levelünket. Ez azonban alapértelmezetten nincs bekapcsolva. Ha szeretné bekapcsolni, indítsa el az Rendszer → Beállítások → Keresés és indexelés alkalmazást, és pipálja ki az Indexelés engedélyezése és a Figyelés engedélyezése pontokat.

Indexelés és figyelés engedélyezése

A gyorskereső nagyban megkönnyítheti a keresést, azonban ennek ára van: Ha egy olyan gépre telepítünk Ubuntut, amin sok adat található, az indexelés hosszú ideig igen megterhelti a gépet. Ilyenkor érdemes megváltozatni a tracker alapértelmezett beállításait. A Keresés és indexelés beállításánál pontosan meghatározhatja, hogy az indexelés milyen sebességgel történjen, és hogy több vagy kevesebb memóriát használjon-e eközben. Így megtalálhatja az optimális egyensúlyt. Emellett beállíthatja azt is, hogy milyen könyvtárakban keresse a fájlokat (alapértelmezetten a felhasználó saját könyvtárában keres csak), és azt is, hogy milyen állományokat és könyvtárakat hagyjon ki teljes egészében az indexelésből.

Ha ki szeretné kapcsolni, egyszerűen vegye ki a pipát az Indexelés engedélyezése és a Figyelés engedélyezése pontok elől.

Gyakran szükséges extrák telepítése

Bizonyos csomagok, melyekre a mindennapokban gyakran szükség lehet, jogi okokból nem találhatók meg alapból az Ubuntuban. Ezek egy részét szoftverszabadalmak védik (melyek a magyar jogi környezetben nem érvényesek), más részük pedig nem szabad szoftver, így az Ubuntu elveivel nem fér össze, hogy alapból helyet kapjon a telepítő CD-n. Mi azonban ezek telepítését utólag egyetlen lépésben, jogszerűen megtehetjük az ubuntu-restricted-extras csomag segítségével. Ez a következő dolgokat tartalmazza:

 • Adobe Flash Plugin
 • Kodekek az MP3, AVI, és más multimédiás formátumokhoz
 • Java plugin
 • Microsoft TrueType betűkészlet
 • unrar a RAR állományok kitömörítéséhez

Telepítse a Synaptic csomagkezelővel a ubuntu-restricted-extras csomagot, vagy adja ki terminálban a

sudo aptitude install ubuntu-restricted-extras

parancsot.

Microsoft alap betűkészlet

Ha szeretne szöveges dokumentumokat cserélni Windowst használó ismerőseivel, kollégáival, ügyfeleivel, akkor szüksége lehet a Microsoft alap betűkészletére. Ezek az ismert fontok (Arial, Times New Roman, stb.) minden Windowsban alapértelmezetten megtalálhatók, így ha ezzel készíti el a dokumentumait, biztos lehet benne, hogy Windowst használó ismerőseinél is ugyanúgy néznek majd ki az oldalak.

A Microsoft betűkészletének telepítéséhez tegye fel Synaptic csomagkezelővel az ttf-mscorefonts-installer csomagot.

Java támogatás böngészőben

Indítsa el a Synaptic csomagkezelőt, keresse meg, és telepítse fel a sun-java6-plugin csomagot. Ez automatikusan letölti a szükséges függőségeket is.

Ha nem működne, ellenőrizze a Synaptic csomagkezelő segítségével, hogy nincs-e telepítve a gcjwebplugin csomag, vagy annak valamelyik változata. Ha igen, távolítsa el azt.

Flash támogatás

Telepítse a Synaptic csomagkezelővel a flashplugin-nonfree csomagot, vagy adja ki terminálban a

sudo aptitude install flashplugin-nonfree

parancsot.

RAR csomagok kitömörítése

Telepítse a Synaptic csomagkezelővel az unrar csomagot, vagy adja ki terminálban a

sudo aptitude install unrar

parancsot.

Bluetooth fájlküldés telefonra

Telepítse a Synaptic csomagkezelővel a gnome-bluetooth csomagot. Ekkor az Alkalmazások → Kellékek között megjelenik egy Bluetooth File Sharing nevű alkalmazás. Ha ezt elindítja, a képernyő tetején megjelenik egy kis kék antenna ikon. Ezt követően klikkeljen jobb egérgombbal arra a fájlra, amit küldeni szeretne, válassza a Küldés... pontot, és itt ki tudja választani hogy levélben vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül szeretné küldeni az állományt.

Ha szeretné, hogy a Bluetooth fájlmegosztó alkalmazás mindig fusson, indítsa el a Rendszer → Beállítások → Munkamenetek alkalmazást, kattintson a hozzáadásra, a névnek adjon meg tetszőlegesen valamit (például Bluetooth fájlküldés), a parancsnak pedig adja meg azt, hogy gnome-obex-server. Ezt követően a gép legközelebbi bekapcsolásakor már automatikusan elindul.

A frissítés értesítő visszaállítása

Az Ubuntu 9.04-es kiadásában már nem a korábbi kiadásokból ismerős frissítés értesítő ikon jelenik meg a panelen, hanem a Frissítéskezelő ugrik fel időnként. Amennyiben szeretné visszaállítani a régi rendszert, ezt nagyon egyszerűen megteheti, mindössze egyetlen parancsot kell kiadnia ehhez. Indítsa el a Alkalmazások → Eszközök → Terminál menüpontra kattintva a terminált, majd másolja be a következő sort:

gconftool -s --type bool /apps/update-notifier/auto_launch false

Ezután a frissítésekről az értesítést újra a régi módszer szerint kapja meg.

Ctrl+Alt+Backspace hatásának visszaállítása

Az Ubuntu 9.04-et megelőző kiadásokban a grafikus kiszolgáló a Ctrl+Alt+Backspace billentyűkombináció lenyomásával egyszerűen újraindítható volt. Ez a funkció az aktuális kiadásban alapértelmezetten ki van kapcsolva, azonban egyszerűen aktiválhatja.

Indítsa el az Alkalmazások → Eszközök → Terminál menüpontra kattintva a terminált, majd adja ki a következő utasításokat:

sudo aptitude install dontzap
sudo dontzap --disable

Ha ismét szeretné letiltani a funkciót, akkor azt a következő paranccsal teheti meg:

sudo dontzap --enable

MPlayer telepítése

Az MPlayer egy rendkívül közkedvelt, magyar fejlesztésű médialejátszó alkalmazás. Ha egy állományt nem tud lejátszani a Totem videólejátszóval, mindenképpen érdemes megpróbálni MPlayerrel is. A program használatához telepítse a Synaptic segítségével az mplayer csomagot.

Automatikus bejelentkezés beállítása

Ha nem kell attól tartania, hogy a számítógépét illetéktelen személyek is használhatják, és ezért feleslegesen kér jelszót a számítógépe minden bekapcsoláskor, akkor ezt a védelmi mechanizmust egyszerűen kikapcsolhatja. Indítsa el a Rendszer → Adminisztráció → Bejelentkezőablak beállítóprogramot. Kattintson a "Biztonság" fülre, majd az "Automatikus bejelentkezés engedélyezése" opció melletti kis négyzetre. Ezután a legördülő menüből ki tudja választani, melyik felhasználót léptesse be a rendszer automatikusan. Kezelje ezt az opciót körültekintéssel, hiszen biztonsági kockázatot jelenthet!

Automatikus bejelentkezés

Csatlakozás Windowsos hálózati helyekhez

A Windowsos (Samba) hálózatokat legegyszerűbben a menüben Helyek→ Hálózat → Windows Hálózat pontot választva érheti el.

Nem indul el a csomagkezelő

Előfordulhat, hogy a csomagkezelőt (mint a Synaptic, vagy az Alkalmazások eltávolítása/hozzáadása) nem lehet elindítani, és az alábbi hibaüzenet írja ki:

dpkg was interrupted, you must manually run 'dpkg --configure -a' to correct the problem.

Ennek a hibának az az oka, hogy a csomagkezelő működése egy művelet során megszakadt. Ilyenkor indítson egy terminált: Alkalmazások → Eszközök → Terminál.

Majd írja be:

sudo dpkg --configure -a
, majd adja meg a jelszavát. Ez helyreállítja az adatbázist, és így ismét működőképes lesz a csomagkezelő.

Indexelés és figyelés engedélyezése

Man oldalak magyar nyelven

Amennyiben szeretné elérni a magyar nyelvű man oldalakat, telepítse a Synaptic csomagkezelővel a manpages-hu csomagot. Amennyiben nem használ grafikus felületet, vagy más okból konzolból szeretné telepíteni, adja ki a

sudo aptitude install manpages-hu
parancsot.

Grub újratelepítése

Ha valaki az Ubuntu után telepít Windowst, akkor a Windows minden esetben felülírja a master boot rekordot, és azzal szembesülünk, hogy eltűnt a grub rendszerindító, és nem férünk hozzá a korábban telepített Ubuntuhoz. Ilyenkor nem kell újratelepíteni az Ubuntut. Elég, ha elővesszük az Ubuntu Desktop telepítő (Live) CD-t, és arról indítjuk számítógépünket.

Miután bebootolt a Live CD-s rendszerünk nyissunk egy terminált és adjuk ki a következő parancsot:

$ sudo grub

A parancs után a "grub>" prompt fogad minket (grub shell). Itt a következő parancsokat adjuk ki:

$ find /boot/grub/stage1

Ha egynél több elérési utat adott az előző parancs, akkor válasszuk ki azt a telepítést, amelyiken tárolni szeretnénk a grub állományait.

$ root (hd?,?)
Ide írjuk be a
find
parancssorra kapott választ. (pl. hd0,0) Telepítsük a grubot az MBR (Master Boot Record)-ba.
$ setup (hd0)
Ezután lépjünk ki a grub shellből:
$ quit

Majd ha minden rendben zajlott, és újraindítjuk a gépet, akkor ismét a grub fogad minket.