Játékok telepítése és futtatása Ubuntu alatt

Sokan azt gondolhatják, hogy játékokat tekintve nincs élet a Windowson túl. Ezt könnyen meg lehet cáfolni, ugyanis többféleképpen tudunk játékokat futtatni kedvenc Linux disztribúciónkon, vegyük sorra a lehetőségeket.

Ha játszani szeretnénk, a játék idejére mindenképpen kapcsoljuk ki a Compizt (asztali effektekért felelős program). Ez azért szükséges, mert jelenleg a játékok nagy részénél lassulást, hibákat okoz.A kikapcsolás módja: Rendszer → Beállítások → Megjelenés → Vizuális effektek → Nincs.

Natív Linuxos játékok:

Kedvelt, Ubuntu tárolókban elérhető játékok listája a teljesség igénye nélkül:

 • Frozen Bubble (frozen-bubble csomag a universe tárolóban)
 • Neverball (neverball csomag a universe tárolóban)
 • Nexuiz (nexuiz csomag a universe tárolóban)
 • Chromium (chromium csomag a universe tárolóban)
 • Planetpenguin-racer (planetpenguin-racer csomag a universe tárolóban)
 • Supertux (supertux csomag a universe tárolóban)
 • Battle for Wesnoth (wesnoth csomag a universe tárolóban)
 • Tremulous (tremulous csomag a universe tárolóban)
 • Warzone 2100 (warzone2100 csomag a universe tárolóban)
 • Openttd (openttd csomag a universe tárolóban)
 • Warsow (warsow csomag a universe tárolóban)
 • Glest (glest csomag a universe tárolóban)
 • Openarena (openarena csomag a universe tárolóban)
 • Widelands (widelands csomag a universe tárolóban)

Telepítéshez használjuk a Synaptic csomagkezelőt, vagy terminálban adjuk ki a következő parancsot:

$ sudo aptitude install "csomag neve"

Ezeken kívül még rengeteg játék áll a játékos kedvű felhasználók rendelkezésére, ezeket a Synaptic csomagkezelő segítségével kereshetjük meg, vagy pedig az alábbi parancs segítségével:

$ sudo aptitude search "kulcsszó"

Lássunk egy példát, az alábbi parancs a sakk kulcsszóra keres rá:

$ sudo aptitude search chess

 • 3dchess - 3D chess for X11
 • brutalchess - 3d chess with reflection of the chessmen
 • dreamchess - a 3D chess game
 • dreamchess-data - a 3D chess game
 • emacs-chess - a client and library for playing Chess fro
 • emacs-chess-pieces - XPM images of chess pieces for emacs-chess
 • glchess - 2D/3D chess interface
 • gnome-chess - GNOME Chess
 • gnuchess - Plays a game of chess, either against the
 • A gnuchess-book - Opening book for gnuchess
 • hoichess - xboard compatible chess engine to play che
 • pouetchess - 3D chess game
 • pouetchess-data - Data files for the game pouetChess
 • pychess - chess graphical user interface for several
 • tex-chess - Chess fonts for TeX/LaTeX

A kapott eredményen látszik, hogy a találatok nagy része játékot takar. Ezután már csak telepíteni kell a kválasztott játékot.

Természetesen a Synaptic csomagkezelőt is használhatjuk, ahol kategóriákba rendezve találhatóak meg a programok. Válasszuk a Játékok és szórakozás pontot, így a csomagkezelő kilistázza nekünk az elérhető játékokat. További lehetőségekért nézzük meg a universe és multiverse tárolókat is.

Tárolóban nem elérhető natív Linuxos játékok telepítése:

Töltsük le a játék honlapjáról a forrást, ami többnyire egy csomagolt, tar.gz állomány (ha van deb kiterjesztésű csomag, akkor célszerűbb azt letölteni, ebben az esetben egyszerűen telepíthetjük a konzolos dpkg, vagy a grafikus felületű Gdebi segítségével), majd kitömörítés után olvassuk el a mellékelt dokumentációt (README, INSTALL, stb.), és az ezekben leírtak szerint járjunk el.

Általában a következó módon telepíthetjük az adott programot. A kicsomagolt könyvtárba való belépés után kiadjuk sorba a következő három parancsot (a build-essential csomagot telepíteni kell előtte):

$ ./configure
$ make
$ sudo make install

DOS-os játékok futtatása Linuxon

A Dosbox lehetőséget ad arra, hogy egy emulált környezetben DOS-os játékokat futtassunk. A projekt célja DOS-os játékok futtathatóvá tétele különféle platformok alatt. Telepítsük a Synaptic csomagkezelő segítségével a dosbox csomagot, vagy adjuk ki a következő parancsot:

$ sudo aptitude install dosbox

A programot ezután az Alkamazások → Játkok → Dosbox kiválasztásával indíthatjuk.

Windows-ra írt játékok telepítése és futtatása:

Itt több lehetőségünk is adódik játékok futtatására. Kedvelt programok: WINE (rekurzív mozaikszó: WINE Is Not an Emulator), Crossover-office , Cedega.

WINE

Egy nyílt forrású megvalósítása a Windows API-nak. Érthetőbben: lehetővé teszi Windowsos programok futtatását Unix/Linux rendszerek alatt. Az alkalmazások adatbázisa nagyon jó kiindulópontként szolgál. Keressünk rá az általunk futtatni kívánt programra és megnézhetjük, hogy mely verzióval milyen eredmények születtek. Miután telepítettük a wine csomagot, írjuk be a következőt terminálba:

$ winecfg

Itt konfigurálhatjuk a WINE-t, állítsuk be a megfelelő Windows-verziót, a hangot, és mindent ami szükséges. Ezután indíthatjuk a telepítést vagy indíthatunk már telepített programot.

Ha az általunk keresett játékot megtaláltuk valamelyik top 10-es listában, akkor nincs félnivalónk.

Crossover-office

A program fizetős, emellett ugyanazt a szerepet tölti be mint a WINE, telepítéséhez nem kell mást tenni, mint letölteni a deb kiterjesztésű csomagot és telepíteni a konzolos dpkg, vagy a grafikus felületű Gdebi segítségével, ezután megtaláljuk az Alkalmazások menüpont alatt. Használható grafikus felülettel találkozik a felhasználó, könnyebb kezelni mint a WINE-t és a pénzért támogatást is kapunk. Itt szintén megtalálható a támogatott alkalmazások listája. Előfizethetünk a külön játékokra specializált verzióra is (http://www.codeweavers.com/products/cxgames/). A listában megadott játékok hiba nélkül települnek és futnak, viszont a felsorolás igencsak szegényes. Valamivel olcsóbb mint a Cedega, viszont aki kicsit is utánaolvas a WINE használatának, az rengeteget spórolhat.

Cedega

A Cedega a WINE egy fizetős verziója, amely kifejezetten játékok futtatására specializálódott. Ha valakinek nem okoz gondot a havonta fizetendő öt dollár, akkor egy szép kezelőfelülettel rendelkező programot vehet a kezébe. Szintén rendelkezik a futtatható játékok adatbázisával, a megcsillagozott tételek biztosan működőképesek. A programban ezekhez a játékokhoz előre konfigurált profil található, amihez a felhasználónak már hozzá sem kell nyúlnia, csupán telepíteni a játékot és játszani. Ugyanúgy mint a Crossover-office esetében, itt is kapunk támogatást a havi öt dollárunkért.

A Cedega és a Crossover különböző verzióinak használata még a Windowsról áttérő felhasználóknak is gyerekjáték, így a leírás ezek használatát nem taglalja. Mint az látható, bőven találunk alternatívát, ennek ellenére előfordulhat olyan, hogy az adott játék futtatásához Windows operációs rendszerre lesz szükségünk. Sőt olyanra is számítani lehet, hogy eltérő verziójú WINE használatával változik a játékaink futtathatósága, és ezzel romlik vagy javul a játékélmény. Mérlegelni kell kinek éri meg a havonta fizetendő összeg, a támogatás és egyéb opciók tudatában. Mindezek ellenére, rengetegen használják ezeket a programokat nap mint nap, és sok esetben képesek alternatívát nyújtani a játékok futtatásához. Kezdő felhasználóknak ajánlott, hogy hagyják meg a Windowst is a számítógépen az Ubuntu mellett, és teszteljék le ezeket a lehetőségeket, hogy nekik mennyire felelnek meg, majd ennek fényében születhet döntés a teljes váltásról, így rengeteg bosszankodás és elvesztegetett idő spórolható meg.