Zene és hang

Attól függetlenül, hogy lejátszani, beolvasni, szerkeszteni, vagy rendszerezni szeretné zenéit, az Ubuntuban minden feladatra talál megfelelő eszközt.

Zenei CD-k és hangfájlok meghallgatása

Hangfájlok lejátszására használhatja a Rhythmbox (AlkalmazásokHang és videóRhythmbox zenelejátszó) és a Filmlejátszó (AlkalmazásokHang és videóFilmlejátszó) alkalmazásokat.

A hangfájlokra történő dupla kattintáskor a Filmlejátszó nyitja meg a hangfájlokat, de nagyobb zenei gyűjtemények kezeléséhez a Rhythmbox alkalmazás megfelelőbb.

A Rhythmbox képes hang CD-k lejátszására is és automatikusan megnyílik CD behelyezésekor.

További információkért tekintse meg a Rhythmbox kézikönyvét.

Hogyan előzhető meg a CD-k automatikus lejátszása?

A Rhythmbox automatikusan elkezdi a CD-k automatikus lejátszását, amikor behelyez egy hang CD-t a számítógép CD olvasójába.

Ennek megakadályozása érdekében nyissa meg saját mappáját a HelyekSaját mappa menüpontot a felső panelről és válassza a SzerkesztésBeállítások menüt, majd kattintson a Média lapra. Válassza a Ne tegyen semmit lehetőséget a CD hang pontnál.

További információkért nézze meg a Nautilus beállításai című fejezetet.

Egyes zeneszámok címei/albumborítói hiányoznak vagy hibásak

A zenelejátszó alkalmazások képesek letölteni az albumborítót és egyéb információkat az internetről. Ha ezek az információk hiányosan jelennek meg, győződjön meg róla, hogy csatlakozott-e az internethez.

Néha a zenelejátszó alkalmazás nem képes helyesen azonosítani egy-egy albumot vagy zeneszámot. Ebben az esetben a helyes információkat egy címkeszerkesztővel a zeneszámhoz adhatja, például a Cowbell vagy az EasyTAG programokkal. Néhány zenelejátszó saját címkeszerkesztővel is rendelkezik.

Ha csak az albumborító képe hiányzik:

 1. Az albumborító képét megtalálhatja az interneten. Az Amazon és más zeneforgalmazással foglalkozó honlapok legtöbbször elérhetővé teszik az albumborító képét; jobb egérgombbal kattintson a képre, majd a kép mentéséhez válassza a Kép mentése más néven menüpontot.

 2. Nevezze át a képfájlt cover.jpg névre, majd másolja be a képet abba a mappába, mely az album zeneszámait tartalmazza.

 3. A Rhythmbox és más zenelejátszó alkalmazások a következő zeneszámra lépéskor megjelenítik a megfelelő borítót.

A Rhythmbox és néhány más zenelejátszó alkalmazás lehetőséget ad arra, hogy fogd és vidd művelet segítségével elhelyezhesse az albumborító képét a borítót megjelenítő képernyőterületre, így felvehető vagy megváltoztatható egy album borítója.

Zene másolása CD-ről a számítógépre

Lehetősége van zenei CD-k átmásolására a számítógépére, így a CD-nek nem kell a meghajtóban lennie a zeneszámok lejátszásához. A számokat átmásolhatja digitális zenelejátszókra, például iPodra.

Az ezt a feladatot végző alkalmazásokat CD rippereknek vagy beolvasóknak nevezik. A másolás után a zeneszámok legtöbbször tömörítettek, így kevesebb helyet foglalnak a számítógép merevlemezén. Az MP3 és WMA fájlok például tömörített zenefájlok.

A Rhythmbox zenelejátszó képes különböző formátumokba a számítógépre másolni egy zenei CD-t. Bővebb információkért nézze meg a Rhythmbox súgóját. Más alkalmazások is használhatók erre a feladatra, például a Hang CD beolvasó.

[Megjegyzés]

A Zene mappa tökéletes hely a lemásolt zeneszámok tárolásához; a legtöbb zenelejátszó alkalmazás ezt a mappát nézi meg először zeneszámok keresésekor.

Zene másolása CD lemezre

Saját zenei CD-ket készíthet, ha a számítógépén található zeneszámokat átmásolja egy üres CD lemezre. Az így elkészített lemezeket bármilyen olyan eszközön meghallgathatja, mely képes a szabványos gyári zenei CD-k lejátszására. Ehhez csak egy CD íróra van szüksége, ez a legtöbb számítógépben megtalálható.

Zenei CD létrehozásához válassza az AlkalmazásokHang és videóBrasero lemezíró menüpontot, majd az alkalmazás főképernyőjén nyomja meg a Hangprojekt gombot. Ezután válassza ki azokat a zeneszámokat, melyeket a CD-re szeretne írni és adja hozzá a projekthez. Végül a lemez megírásához kattintson az Írás gombra.

Ki kell választania a behelyezett CD típusát is (például 80 perc), amit az ablak alján lévő CD ikonra való kattintással tehet meg. A Brasero figyelmeztetni fogja, ha több fájlt választott ki, mint amennyi a lemezen elfér.

Részletes információkért nézze meg a Brasero súgóját.

iPod vagy más hordozható zenelejátszó használata

Az Ubuntu a legtöbb hordozható zenelejátszóval együtt működik, például az iPodokkal. Általában elegendő csatlakoztatnia a hordozható lejátszót a számítógépéhez, ezután a Rhythmbox zenelejátszóval zeneszámokat másolhat a zenelejátszó és a számítógép között. A hordozható lejátszó megjelenik a Lejátszás gomb alatti lista Eszközök szakaszában. Bővebb információkért nézze meg a Rhythmbox súgóját.

Ha olyan hordozható zenelejátszóval rendelkezik, mely képes fényképeket és videókat is megjeleníteni, használja inkább a Banshee alkalmazást. Ez a zenelejátszó kiválóan támogatja az ilyen eszközöket. Az iPod tulajdonosok multimédiás fájlok kezeléséhez kipróbálhatnak speciálisan erre a feladatra készült alkalmazásokat, mint például a GPixPod és a gtkpod.

A hordozható zenelejátszó nem ismeri az Ubuntuval átmásolt zeneszámokat.

Ha egy zenei CD-ről zeneszámokat másol át a számítógépre, ezek a zeneszámok egy adott hangformátumban lesznek lemásolva. A Rhythmbox zenelejátszó alapértelmezetten az Ogg Vorbis (.ogg vagy .oga) formátumot használja.

Nem minden hordozható zenelejátszó képes az Ogg Vorbis formátumú fájlok lejátszására; például az iPodok nem képesek lejátszani ezt a formátumot. Ebben az esetben olyan formátumúra kell konvertálnia a zeneszámokat, melyet az adott hordozható zenelejátszó képes kezelni. A kapható hordozható zenelejátszók majdnem mingegyike képes az MP3 formátum lejátszására, ez általában jó választás.

Létező hangfájlokat más formátumokba a Sound Converter alkalmazással tud átkonvertálni. A kimeneti formátum megadható az alkalmazás beállítások ablakában.

A hang CD-k számítógépre másolásához a Rhythmbox által használt alapértelmezett formátum megváltoztatható. Kattintson a SzerkesztésBeállításokZene menüpontjára, majd változtassa meg az Előnyben részesített formátum beállítást a kívánt formátumra. Ha a jövőben hang CD-t másol át a számítógépre, az az új formátumban kerül tárolásra.

[Megjegyzés]

Ha az MP3 lehetőség nem jelenik meg az Előnyben részesített formátum listában, telepítse a gstreamer0.10-plugins-ugly-multiverse csomagot és indítsa újra a Rhythmbox alkalmazást. A CD minőség, MP3 (.mp3 típus) lehetőség meg fog jelenni az Előnyben részesített formátum listában.

Internetes rádióállomások és podcastok hallgatása

A Podcastok előre felvett műsorok, melyeket letölthet és meghallgathat a számítógépén vagy hordozható zenelejátszóján. Több ezer podcast érhető el és a legtöbb ingyenesen letölthető.

A Rhythmbox zenelejátszót használhatja podcastok letöltésére és lejátszására; ehhez a Rhythmbox ablakának Gyűjtemény szakaszában válassza a Podcastok elemet. A podcastok kezeléséről bővebb információkat talál a Rhythmbox súgójában. Ennek alternatívájaként dedikált podcastkezelőket is használhat, mint például a gPodder vagy a PenguinTV.

Az internetes rádióadások élő műsorok, hasonlóak a hagyományos rádióadáshoz, de ezeket az interneten keresztül sugározzák. A Rhythmbox zenelejátszó alkalmazást használhatja internetes rádióállomások hallgatására; ehhez a Rhythmbox ablakában a Gyűjtemény szakaszból válassza a Rádió lehetőséget. További részletekért nézze meg a Rhythmbox súgóját.

A RealAudio műsorok kezelését a Rhythmbox nem támogatja, néhány internetes rádióállomás ezt a formátumot használja. Az ilyen műsorok hallgatásához telepítse a RealPlayert.

Zene letöltése az internetről

Számos weboldal, ahol zenéket vásárolhat és letölthet a számítógépére, úgy van megtervezve, hogy csak a Microsoft Windows rendszerrel használható. Ennek eredményeként egyes szolgáltatások nem működnek Ubuntu alatt.

Az Ubuntu a legtöbb hangformátumot képes lejátszani, például az MP3, WMA és AAC formátumokat. Nem képes viszont lejátszani a DRM (Digital Rights Management) védelmet tartalmazó fájlokat, melyekkel az üzletek korlátozzák a zeneszámok lejátszását. Ha ilyen védelmet tartalmazó zeneszámot tölt le, az Ubuntun nem lesz képes ezeket lejátszani. Az iTunes zeneáruházból származó zeneszámok nagy része ilyen védelmet tartalmaz és nem játszható le.

A Jamendo és a Magnatune honlapok korlátlan felhasználású (DRM-mentes) zenét kínálnak. Ezekből az online zeneáruházakból vásárolhat zeneszámokat, vagy közvetlenül használhatja erre a célra a Rhythmbox zenelejátszót, ha a szükséges bővítmények elérhetők (bővebb információkért tekintse meg a Rhythmbox súgóját).

[Figyelem]

A szerzői jogvédelem alatt álló zenék illegális letöltése az internetről a legtöbb országban bűncselekmény. Mielőtt lementené ezeket a zeneszámokat a számítógépére, ellenőrizze, hogy legálisan tölti-e le az adott zeneszámot.

Hangok rögzítése

Számítógépe segítségével hangfelvételeket tud készíteni, ha rendelkezik mikrofonnal vagy más felvevőeszközzel.

Egy alapszintű hangfelvevő alkalmazás indításához nyomja meg az Alt+F2 billentyűkombinációt, majd a megjelenő ablakba írja be a „gnome-sound-recorder” parancsot és kattintson a Futtatás gombra. További információkért lásd a Hangrögzítő kézikönyvét.

Ha nagyobb tudású hangrögzítő programra van szüksége, próbáljon ki egy többsávos hangrögzítő programot, például a Jokosher vagy az Audacity programokat.

Sok más professzionális hangrögzítő program áll rendelkezésre az Ubuntuban. Bővebb információkért nézze meg az Ubuntu Studio weboldalát.

A mikrofonom nem működik, vagy nagyon halk

 • Ellenőrizze, hogy a mikrofon a megfelelő aljzathoz van-e csatlakoztatva.

  A legtöbb számítógépen három vagy több hasonló kinézetű audió aljzat található, ezért ellenőrizze, hogy a mikrofont a helyes aljzathoz csatlakoztatta-e. A mikrofon csatlakozó általában rózsaszín színű és egy mikrofon ikon látható a csatlakozó mellett.

  Más esetekben a csatlakozók nincsenek megfelelően felcímkézve. Például a mikrofon csatlakozón a „Line Out” csatlakozó felirata látható és fordítva. Ha ez a helyzet áll fenn, próbálja meg másik aljzathoz csatlakoztatni a mikrofont.

 • Ellenőrizze, hogy a mikrofon nincs-e lenémítva a beállításokban

  Lehetséges, hogy a mikrofon bemenet el van némítva, vagy a hangerő a minimális értékre van állítva a rendszerbeállításokban.

  1. A felső panelen jobb egérgombbal kattintson a hangszóró ikonra, majd válassza a Hangerőszabályzó Megnyitása menüpontot. Ha a panelon nincs hangszóró ikon, nyomja le az Alt+F2 billentyűkombinációt, majd írja be a gnome-volume-control parancsot és kattintson a Futtatás gombra.

  2. A hangerőszabályzó elindulása után kattintson a SzerkesztésBeállítások menüpontra és győződjön meg arról, hogy minden mikrofonra vonatkozó beállítás engedélyezve van. A hangerőszabályzóhoz való visszatéréshez kattintson a Bezárás gombra.

  3. A Lejátszás lapfülön győződjön meg arról, hogy semmilyen mikrofonbeállítás ne legyen lenémítva és a hangerő minél magasabb legyen az ön igényeinek megfelelően. Ha a mikrofon le van némítva, a hangszóró ikon piros kereszttel lesz áthúzva a mikrofon csúszkája alatt; kattintson az ikonra a némítás megszüntetéséhez.

  4. Szükséges lehet több beállítás megváltoztatása ahhoz, hogy a mikrofon megfelelően működjön. Például a Mic Boost és a External Amplifier beállítások a Kapcsolók lapfülön, és a Mikrofon Kiválasztás beállítás az Opciók lapfülön mind hatással vannak a mikrofon hangerejére.

 • Ellenőrizze, hogy a mikrofon hangereje megfelelő-e

  Néhány mikrofon beépített hangerőszabályzóval rendelkezik. Ellenőrizze, hogy a mikrofon hangereje megfelelő legyen.

 • Ellenőrizze, hogy a hangrögzítő programban megfelelő-e a felvétel hangereje

  Néhány hangrögzítő alkalmazás megengedi a mikrofon hangerejének változtatását. Ellenőrizze, hogy a hangerő beállítások megfelelők-e az alkalmazásban.