Egyetlen csomagfájl telepítése

Programok telepítésének az ajánlott módja az, amelyet ebben a fejezetben leírtunk. Elképzelhető azonban, hogy olyan csomagot szeretne telepíteni, amely nem található meg az – egyébként tekintélyes méretű – Ubuntu csomagtárolókban. Ebben az esetben weboldalakról is tölthet le és telepíthet csomagokat.

Fontos, hogy telepítés előtt győződjön meg arról, hogy a letöltött csomagok megbízható forrásból származnak.

Számos különféle Linux csomagfájl létezik. A legtöbbjük adott Linux disztribúciók csomagkezelőjéhez tartozik. Ilyenek például a Debian csomagfájlok (.deb files), az RPM csomagkezelő fájljai (.rpm fájlok), tar csomagok (.tar fájlok) és a .run fájlok.

Ez a szakasz ezen önálló fájlok telepítésével foglalkozik.

[Figyelem]

Nem garantált, hogy ezen fájlok kompatibilisek a rendszerével és nem fog biztonsági frissítéseket kapni hozzájuk, amennyiben telepíti őket. Emiatt, ha használni kíván egy programot, mindig a natív Ubuntu csomagot használja (ha van ilyen), amely a csomagkezelőn keresztül érhető el.

.deb kiterjesztésű csomagok telepítése és eltávolítása

Ezek a fájlok Debian csomagok. Az Ubuntuhoz tartozó csomagok is a .deb kiterjesztéssel rendelkeznek, az Ubuntu és a Debian GNU/Linux disztribúciók szoros kapcsolatából adódóan. A .deb fájlok telepítéséhez rendszergazdai jogokra van szüksége, további információkért lásd a Rendszergazdai feladatok című fejezetet.

Egy .deb fájl telepítéséhez kattintson kétszer a fájlra. Ha jobban szereti a terminál használatát, adja ki a

sudo dpkg -i csomagfájl.deb

parancsot.

A csomagkezelő segítségével el is távolíthat egy telepített .deb fájlt. Ennek alternatívájaként adja ki a következő parancsot egy terminálban:

sudo dpkg -r csomagnév

.rpm kiterjesztésű csomagok deb csomaggá konvertálása

A csomagok másik típusa a Red Hat Package Manager (RPM) fájl. Ezek kiterjesztése .rpm. Ezek telepítése nem ajánlott Ubuntu rendszerre. Majdnem minden esetben elérhető natív Ubuntu .deb csomag. Ha azonban mindenképp szükséges, az .rpm fájlok átalakíthatók .deb csomagokká az alien alkalmazás segítségével. Az eredményül kapott .deb fájl a fent leírt módon telepíthető.

RPM csomag átalakítása .deb csomaggá:

 1. Telepítse az alien csomagot.

 2. Egy terminálban adja ki a

  sudo alien csomagfájl.rpm

  parancsot

Tar csomagok (tarball) telepítése

A .tar, .tgz, .tar.gz vagy .tar.bz2 kiterjesztések tar csomagokat (tarball) jelölnek, ezek Linux és Unix alatt széles körben használtak szoftverek csomagolására. A tar csomagok más fájlok archiválására és tömörításére is használatosak.

Ha nincs elérhető Ubuntu csomag egyik tárolóban sem, a tar csomagok telepítéséhez és eltávolításához használhatja a parancssort.

Az első lépés a tar csomag kitömörítése és kicsomagolása. Ha ez egy .tgz vagy egy .tar.gz, akkor egy terminálban adja ki a következő parancsot:

tar xfvz tar-csomag_neve

Ezután a csomaggal érkező utasításokat kell követnie. Ezek általában a kicsomagolt tar csomagban találhatók, egy README vagy INSTALL fájlban.

A tar csomagok legtöbbször a program forráskódját tartalmazzák, így a használatukhoz fordításra van szükség.

[Megjegyzés]

Programok lefordításához szükség lehet olyan csomagokra, melyek nincsenek alapértelmezetten telepítve. Legtöbbször ez egyetlen lépéssel megoldható, ha telepíti a build-essential csomagot.

.run csomagok telepítése

Néha .run fájlként csomagolt szoftvert (ami legtöbbször egy játék) kell telepítenie. Ezek a fájlok tartalmazzák a szoftvert és egy kis programot, amellyel a szoftvert telepíteni lehet.

A .run fájlként csomagolt szoftver telepítéséhez tegye a következőket:

 1. Keresse meg a .run fájlt a Fájlböngészőben

 2. Kattintson a fájlra jobb egérgombbal és válassza a Tulajdonságok menüpontot

 3. A Jogosultságok fül alatt győződjön meg róla, hogy a Fájl végrehajtásának engedélyezése programként jelölőnégyzet be van jelölve, majd nyomja meg a Bezárás gombot

 4. Kattintson duplán a .run fájlra és válassza a Futtatás terminálban lehetőséget a telepítő futtatásához.

 5. Egy terminálablak fog megjelenni. Kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat a program telepítéséhez.

[Megjegyzés]

A telepítő elindítása után eltarthat egy ideig a telepítőképernyő megjelenése. Ez teljesen normális, mivel a telepítő kibontja az összes, a .run fájlban található fájlt, így előkészítve azokat a használatra.