Fájlkezelő viselkedésének beállításai

Befolyásolhatja, hogy egy vagy két kattintás nyissa-e meg a fájlokat, a mappák új ablakokban nyíljanak-e meg, a végrehajtható szövegfájlok kezelését és a Kuka viselkedését. Bármely fájlkezelő ablakban válassza a Szerkesztés ▸ Beállítások menüpontot, majd a Viselkedés lapot.

Viselkedés

Elemek megnyitása egy kattintással
Elemek megnyitása dupla kattintással

Alapesetben egy kattintás kijelöli, és a dupla kattintás megnyitja a fájlokat. Ehelyett választhatja a fájlok és mappák megnyitását egy kattintással. Az egykattintásos mód használatakor tartsa lenyomva a Ctrl billentyűt több fájl kiválasztásához.

Minden mappa megnyitása saját ablakban

Amikor megnyit egy mappát a fájlkezelőben, az alapesetben ugyanabban az ablakban nyílik meg. A helyi menüből a Megnyitás új ablakban menüpontot kiválasztva bármely mappát új ablakban nyithat meg. Ha ezt gyakran használja, akkor ezen beállítás kiválasztása után alapesetben minden mappa a saját ablakában nyílik meg.

Végrehajtható szöveges fájlok

A végrehajtható szöveges fájl egy futtatható (végrehajtható) programot tartalmazó szövegfájl. A fájl jogosultságainak is lehetővé kell tenniük a fájl programként való futtatását. A leggyakoribbak a shell, Python és Perl parancsfájlok. Ezek sorra a .sh, .py és .pl kiterjesztéssel rendelkeznek.

Választhat a Végrehajtható szöveges fájlok futtatása megnyitáskor, Végrehajtható szöveges fájlok megtekintése megnyitáskor és a Kérdés minden alkalommal lehetőségek között. Ha az utolsó lehetőséget választja, akkor egy ablak jelenik meg, amely megkérdezi, futtatni vagy megjeleníteni szeretné-e a kijelölt szövegfájlt.

Kuka

Kérdés a Kuka ürítése vagy fájlok törlése előtt

Ez a beállítás alapesetben be van jelölve. A Kuka ürítésekor egy üzenet jelenik meg, amely a Kuka ürítésének vagy a fájlok törlésének megerősítését kéri.

Törlés a Kuka megkerülésével

Ezen beállítás egy Törlés menüpontot ad a Szerkesztés menühöz, valamint a Fájlok alkalmazásban elemekre kattintáskor megjelenő helyi menühöz.

A Törlés menüpont használatával való törlés megkerüli a Kukát. Az így törölt elem véglegesen eltávolításra kerül a rendszerről. A törölt elem nem állítható vissza.