Külső meghajtó biztonságos leválasztása

Külső tárolóeszközök, például USB-meghajtók használatakor azok eltávolítása előtt biztonságosan le kell választania azokat. Ha egyszerűen csak eltávolítja az eszközt, mialatt egy alkalmazás még használja azt, akkor egyes fájlok elveszhetnek vagy megsérülhetnek. Optikai lemez, például CD vagy DVD használata esetén ugyanezekkel a lépésekkel kiadathatja a lemezt a számítógépből.

  1. Nyissa meg a fájlkezelőt.

  2. Keresse meg az eszközt az oldalsó panelen. A neve mellett egy kis kiadás ikonnak kell lennie. Kattintson a kiadás ikonra az eszköz biztonságos eltávolításához vagy kiadásához.

Ennek alternatívájaként az eszközre a jobb egérgombbal kattintva kiválaszthatja a helyi menü Kiadás vagy Meghajtó biztonságos eltávolítása menüpontját. Az USB-meghajtók fizikailag nem adhatók ki, így ezen eszközök esetén nincs különbség a Kiadás és a Meghajtó biztonságos eltávolítása menüpont között.

Ha az eszközön tárolt fájlok egyike meg van nyitva bármely alkalmazásban, akkor nem fogja tudni biztonságosan eltávolítani az eszközt. Egy felbukkanó ablak közölni fogja, hogy „a kötet foglalt”, és felsorolja az eszközön lévő nyitott fájlokat. Az eszközön lévő összes fájl bezárása után az eszköz automatikusan biztonságosan leválasztásra kerül, ekkor eltávolíthatja vagy kiadathatja.

Választhatja a Leválasztás mindenképp lehetőséget is, az eszköz fájlok bezárása nélküli eltávolításához. Ez hibákat eredményezhet a fájlokat megnyitva tartó alkalmazásokban.

Ha nem tudja bezárni az egyik fájlt, például mert a fájlt használó alkalmazás lefagyott, akkor kattintson a jobb egérgombbal a fájlra az A kötet foglalt ablakban, és válassza a Folyamat befejeztetése menüpontot. Ennek hatására a lefagyott alkalmazás kilép, de ez bezárja az alkalmazásban nyitva lévő többi fájlt is.