phpMyAdmin

A phpMyAdmin egy kifejezetten MySQL kiszolgálók adminisztrálására írt LAMP alkalmazás. A PHP nyelven írt, és webböngészőből elérhető phpMyAdmin minden adatbázis-adminisztrációs feladathoz biztosít grafikus felületet.

Telepítés

A phpMyAdmin telepítése előtt el kell tudnia érni a MySQL adatbázist vagy ugyanazon a gépen, amelyre a phpMyAdmin telepítve van, vagy a hálózatról elérhető gépről. További információkért lásd: „MySQL”. Adja ki a következő parancsot:

sudo apt-get install phpmyadmin

Válassza ki, melyik webkiszolgálót szeretné a phpMyAdmin számára beállítani. Ez a szakasz a továbbiakban az Apache2 webkiszolgálót használja.

Nyissa meg a böngészőben a http://kiszolgálónév/phpmyadmin oldalt, a kiszolgálónév helyére a tényleges gépnevet írja. A bejelentkező oldalon a username mezőben adja meg a root, vagy bármely beállított MySQL felhasználó nevét, és adja meg a MySQL felhasználó jelszavát.

Ha bejelentkezett, már megváltoztathatja a root jelszavát, felhasználókat hozhat létre, adatbázisokat és táblákat hozhat létre vagy törölhet stb.

Beállítás

A phpMyAdmin konfigurációs fájljai az /etc/phpmyadmin könyvtárban találhatók. Az elsődleges konfigurációs fájl az /etc/phpmyadmin/config.inc.php. Ez a fájl a phpMyAdminra globálisan érvényes beállításokat tartalmazza.

A phpMyAdmin másik kiszolgálón található MySQL adatbázis adminisztrálására való használatához módosítsa a következőket az /etc/phpmyadmin/config.inc.php fájlban:

$cfg['Servers'][$i]['host'] = 'db_kiszolgáló';
[Megjegyzés]

A db_kiszolgáló helyére a tényleges távoli adatbázis-kiszolgáló nevét vagy IP-címét írja. Ne feledjen jogosultságot adni a phpMyAdmin gépnek a távoli adatbázis eléréséhez.

A beállítások módosítása után jelentkezzen ki a phpMyAdminból, a következő belépéskor el kell tudnia érni az új kiszolgálót.

A config.header.inc.php és config.footer.inc.php fájlok a phpMyAdmin HTML fejlécének és láblécének megadására használhatók.

Szintén fontos konfigurációs fájl az /etc/phpmyadmin/apache.conf, erre a fájlra mutat az /etc/apache2/conf.d/phpmyadmin.conf szimbolikus link, és a phpMyAdmin oldal kiszolgálására használt Apache2 beállítására szolgál. A fájl többek közt a PHP betöltésére és könyvtárjogosultságokhoz használt direktívákat tartalmaz. Az Apache2 konfigurálásával kapcsolatos további információkért lásd: „HTTPD – Apache2 webkiszolgáló”.

Hivatkozások

  • A csomag tartalmazza a phpMyAdmin dokumentációját, amely elérhető a phpMyAdmin logó alatti phpMyAdmin Documentation hivatkozás (bekeretezett kérdőjel) megnyitásával. A hivatalos dokumentáció elérhető a phpMyAdmin weboldalán is.

  • A Mastering phpMyAdmin című könyv is remek információforrás.

  • Szintén értékes információforrás az Ubuntu wiki phpMyAdmin oldala.