Hálózat beállításai

Bár az Ubuntu általában magától felismeri ezeket, bölcs ötlet leírni a fontosabb hálózati beállításokat arra az esetre, ha a hálózat, amihez csatlakozni kíván, nem kezelhető automatikusan.

Otthoni hálózatok

Ha otthoni hálózattal rendelkezik, esetleg az internethez router vagy switch mögül kapcsolódik, a szüksége lehet néhány beállításra a sikeres csatlakozáshoz. Bár a legtöbb hálózat automatikusan a megfelelő beállításokat rendeli majd az Ubuntuhoz, más hálózatokkal problémák adódhatnak.

A következő információkra lehet szüksége - megszerzésükhöz kövesse a lenti utasításokat:

 1. Válassza a StartMinden programKellékekParancssor menüpontot.

 2. Egy fekete, Parancssor nevű ablak fog megjelenni. Ide írja be az

  ipconfig /all

  parancsot, majd nyomja meg az Enter billentyűt. Egy listát fog kapni a telepített hálózati eszközeinek beállításairól.

 3. Most írja be az

  ipconfig /all > C:\network_settings.txt

  parancsot és nyomja meg az Enter billentyűt. Ezzel az imént látott beállításokat eltárolja a C:\network_settings.txt fájlban.

 4. Keresse meg és nyissa meg a C:\network_settings fájlt valamilyen szövegszerkesztőben, például a Jegyzettömb alkalmazásban. Ha lehetséges, nyomtassa ki a fájlt.

Windows-hálózatok

Ha Windows-hálózathoz csatlakozik, további információra is szüksége lehet a megosztott mappákba helyezett dokumentumok eléréséhez. Ha egy másik személy által karbantartott hálózathoz csatlakozna, hozzá forduljon a csatlakozáshoz szükséges információkért. Máskülönben bizonyosodjon meg róla, hogy a következő információ rendelkezésére áll:

 • Tartomány vagy munkacsoport neve

 • Az ön felhasználóneve és jelszava a hálózathoz

 • Az Active Directory központi IP-címe (ha alkalmazható)

Vezeték nélküli hálózatok

Számos fontos információnak kell kéznél lennie, ha vezeték nélküli hálózathoz szeretne csatlakozni. Ezek listája itt található:

 • Hálózatnév (SSID)

 • WEP titkosítási kulcs vagy WPA jelszó

A fenti információkhoz sokfajta úton férhet hozzá. Ha a vezeték nélküli hálózatot egy vezeték nélküli router szolgáltatja, a kért adatokat a router konfigurációs oldalain találhatja meg. Az adatok megtalálására vonatkozó további információt a router kézikönyvében talál.

Virtuális magánhálózatok

A Virtuális Magánhálózatok (VPN-ek) segítségével egy távoli magánhálózatra nyilvános hálózaton, például az interneten keresztül csatlakozhat. Számos különböző fajtájú VPN létezik, ezek különböző mértékben támogatottak Ubuntu alatt. Ha VPN-hez kell csatlakoznia, először azonosítsa, milyen típusú a szóban forgó hálózat. Ha az adott típusú VPN támogatott Ubuntu alatt, lehetséges, hogy a VPN tulajdonosának oldala tartalmaz a kapcsolódást segítő információt.

Bizonyosodjon meg, hogy rendelkezik a VPN-kapcsolat létrehozásához szükséges összes információval.