Hálózati fájlrendszer (NFS)

Az NFS lehetővé teszi könyvtárak és fájlok megosztását másokkal a hálózaton. Az NFS használatával a felhasználók és programok majdnem úgy érhetik el a távoli rendszereken lévő fájlokat, mintha azok helyiek lennének.

Az NFS által nyújtható legfontosabb előnyök közül néhány:

  • A helyi munkaállomások kevesebb lemezhelyet használnak, mivel az általánosan használt adatok egyetlen gépen tárolhatók, mégis mindenki számára elérhetők maradnak a hálózaton.

  • A felhasználóknak nem kell minden hálózati gépen saját könyvtárral rendelkezniük. A saját könyvtárak létrehozhatók az NFS-kiszolgálón, és elérhetővé tehetők a hálózaton.

  • A tárolóeszközök, például CD-ROM és USB-meghajtók más gépek által is használhatók a hálózaton keresztül. Ez csökkentheti a hálózaton szükséges cserélhető adathordozós meghajtók számát.

Telepítés

Adja ki a következő parancsot az NFS-kiszolgáló telepítéséhez:

sudo apt-get install nfs-kernel-server

Beállítás

Az exportálandó könyvtárakat az /etc/exports fájlba felvéve konfigurálhatja. Például:

/ubuntu  *(ro,sync,no_root_squash)
/home    *(rw,sync,no_root_squash)

A * helyére gépnév-formátumok valamelyikét írhatja. A gépnév-deklarációt tegye a lehető legpontosabbá, hogy az NFS-csatolást ne érhesse el a szükségesnél több gép.

Az NFS-kiszolgáló elindításához adja ki a következő parancsot:

sudo /etc/init.d/nfs-kernel-server start

NFS-kliens beállítása

A mount parancs segítségével csatolhatja a másik gépen lévő megosztott NFS könyvtárat. Adjon ki egy ehhez hasonló parancsot:

sudo mount példa.hu:/ubuntu /local/ubuntu

[Figyelem]

A /local/ubuntu csatolási pontnak léteznie kell. Az /local/ubuntu könyvtárban nem lehetnek fájlok vagy alkönyvtárak.

Az NFS-megosztás csatolásának másik módja egy sor hozzáadása az /etc/fstab fájlhoz. A sornak tartalmaznia kell az NFS-kiszolgáló gépnevét, a kiszolgálón exportált könyvtárat és a helyi gép azon könyvtárát, amelybe az NFS-megosztást csatolni szeretné.

Az /etc/fstab fájlba írandó sor általános szintaxisa a következő:

példa.hu:/ubuntu /local/ubuntu nfs rsize=8192,wsize=8192,timeo=14,intr

Ha problémába ütközik egy NFS-megosztás csatolásakor, akkor győződjön meg róla, hogy az nfs-common csomag telepítve van a kliensen. Az nfs-common telepítéséhez adja ki a következő parancsot:

sudo apt-get install nfs-common