Szkennelés

Sok szkennert az Ubuntu automatikusan támogat, melyek egyszerűen beüzemelhetők és kezelhetők. Ez a szakasz bemutatja a szkenner használatát és a teendőket, ha az Ubuntu nem ismeri fel automatikusan a szkennerét.

Működik a szkennerem Ubuntu alatt?

Három módon győződhet meg arról, hogy szkennere működik-e Ubuntu alatt:

 1. Egyszerűen dugja be és próbálja ki! Ha egy újabb USB szkennerről van szó, akkor valószínűleg működni fog.

 2. Nézze meg az Ubuntu alatt támogatott szkennerek (angol) listáját.

 3. Nézze meg a SANE projekt által támogatott szkennerek (angol) listáját. Az Ubuntu a SANE szoftvert használja a szkennerek többségének támogatásához.

A szkenner használata

Egy dokumentum beolvasásához:

 1. A szkennelni kívánt anyagot helyezze a szkennerbe.

 2. Válassza az AlkalmazásokGrafikaSimple Scan menüpontot.

 3. Ennek alternatívájaként, a szkenneren lévő megfelelő gomb megnyomásával szintén elkezdheti a beolvasást.

Mit tegyen, ha azt látja "Nincs elérhető eszköz"?

Ezt az üzenetet két okból láthatja:

 1. A szkennere nem támogatott Ubuntu alatt. Például a legtöbb párhuzamos porton csatlakozó szkenner és a Lexmark All-in-One nyomtató/szkenner/fax készülékek sem támogatottak.

 2. A szkenner meghajtója nem tölthető be automatikusan.

Szkennerét a meghajtó telepítésével vagy konfigurációs fájlok megváltoztatásával üzemelheti be. Kérjen tanácsot az Ubuntu fórumon, vagy hasonló oldalakon.

[Megjegyzés]

Néhány szkennert csak úgy lehet beüzemelni, ha a szkennert csak az Ubuntu betöltése után csatlakoztatja a számítógéphez.

A szkenner kézi telepítése

Egyes szkennerekhez a SANE projekt nem kínál teljesen kész meghajtót. Ezek esetenként használhatóak, de nem lesz minden szolgáltatás elérhető.

 1. Telepítse a libsane-extras csomagot.

 2. A SANE meghajtó szerkesztéséhez nyomja meg az Alt-F2 billentyűkombinációt, írja be a gksudo gedit /etc/sane.d/dll.conf parancsot, és nyomja meg a Futtatás gombot a SANE meghajtófájl szerkesztéséhez.

 3. Engedélyezze a szkennerének megfelelő meghajtót a „#” karakter törlésével a meghajtó bejegyzésénél. A szkennerének megfelelő meghajtót a világhálón keresheti meg.

 4. Mentse el a fájlt és nyissa meg a Xsane alkalmazást (AlkalmazásokGrafikaXSane lapolvasóprogram). A szkenner ezután remélhetőleg működni fog.