Nyomtatás

Az Ubuntu automatikusan támogatja a legtöbb nyomtatót. A Nyomtatás alkalmazással telepíthet új nyomtatókat és módosíthatja a beállításaikat. Szintén ezzel az alkalmazással oszthatja meg a nyomtatót a hálózaton, tilthatja le vagy indíthatja újra.

Helyi nyomtatás

A helyi nyomtató a számítógépéhez közvetlenül kapcsolódik (ellentétben a hálózati nyomtatókkal, amelyekről a következő fejezetben lesz szó).

Egy új helyi nyomtató telepítéséhez csatlakoztassa a nyomtatót a számítógéphez és indítsa el a rendszert. A legtöbb nyomtatót a rendszer automatikusan felismeri és beállítja, ekkor az értesítési területen megjelenik egy nyomtatóikon. Hamarosan megjelenik a Nyomtató felvéve értesítés.

Ha a nyomtatója nem kerül felismerésre néhány pillanat alatt, akkor tegye a következőket:

 1. Járjon utána a nyomtatója típusának.

 2. Győződjön meg róla, hogy a nyomtató be van kapcsolva.

 3. Válassza a RendszerAdminisztrációNyomtató menüpontot.

 4. Nyomja meg az Új gombot, vagy válassza a KiszolgálóÚjNyomtató menüpontot.

 5. Az Ubuntu elvileg automatikusan felismeri a nyomtatóját. Ha így van, kattintson a Tovább majd az Alkalmaz gombra.

 6. Végül megadhatja a nyomtató leírását és helyét.

Ha nyomtatóját nem ismeri fel a rendszer automatikusan, akkor kiválaszthatja kézzel is a nyomtató portját és a nyomtatómeghajtót. Egyes nyomtatók beüzemeléséhez további beállításokra lehet szükség. További információkat a LinuxPrinting.org adatbázisában, valamint az Ubuntu Wiki nyomtatók oldalán (angol) találhat.

Hálózati nyomtatás

Az Ubuntu rendszerét beállíthatja, hogy a nyomtatási feladatokat távoli nyomtatónak küldje. A távoli nyomtatók bárhol lehetnek a hálózaton. Távoli nyomtató beállításához:

 1. Járjon utána a nyomtatója típusának.

 2. Győződjön meg róla, hogy a nyomtató be van kapcsolva.

 3. Válassza a RendszerAdminisztrációNyomtató menüpontot.

 4. Nyomja meg az Új gombot, vagy válassza a KiszolgálóÚjNyomtató menüpontot.

 5. Bontsa ki a Hálózati Nyomtató lehetőséget.

 6. Megjelenik a felismert nyomtatók listája. Ha az Ön nyomtatója ezek között van, válassza ki a listából. Ha a hálózatban az Ön nyomtatója egy Windows operációs rendszert futtató számítógéphez van csatlakoztatva, válassza a Windows nyomtató SAMBA-n keresztül lehetőséget. Egyéb esetben válassza ki a nyomtató által használt kommunikációs protokollt, vagy nyomja meg a Hálózati nyomtató keresése gombot a nyomtatókiszolgáló nevének vagy IP-címének megadásához.

 7. Nyomja meg a Tovább gombot, majd adja meg a hálózati nyomtatóval kapcsolatos információkat.

 8. Nyomja meg az Alkalmaz gombot.

 9. Végül megadhatja a nyomtató leírását és helyét.

[Megjegyzés]

Ha nem ismeri a hálózati nyomtatója protokollját, vagy részleteit, konzultáljon a hálózati adminisztrátorával.

Nyomtató tesztelése

A nyomtató működésének ellenőrzése:

 1. Válassza a RendszerAdminisztrációNyomtató menüpontot.

 2. Kattintson a jobb egérgombbal a nyomtató nevére a listában.

 3. Kattintson a Tulajdonságok gombra.

 4. A Beállítások lapon kattintson a Tesztoldal nyomtatása gombra. Ha nyomtatója megfelelően működik, akkor kinyomtat egy tesztoldalt.

Hogyan ellenőrizhetem a nyomtatóm tintaszintjeit?

Nyomtatója tintaszintjeit következőképpen ellenőrizheti:

 • Hewlett-Packard (HP) nyomtatók: Nyomja meg az Alt-F2 billentyűkombinációt, írja be a hp-toolbox parancsot és kattintson a Futtatás gombra. A megjelenő HP Device Manager (HP eszközkezelő) ablakban válassza a Supplies fület a tintaszintek megjelenítéséhez.

 • Epson és néhány Canon nyomtató: Telepítse az mtink csomagot és kattintson az AlkalmazásokKellékekmtink menüpontra a tintaszintek ellenőrzéséhez.

 • Néhány más Epson és Canon nyomtató: Telepítse az inkblot csomagot és nyomja meg az Alt-F2 billentyűkombinációt, írja be az inkblot parancsot és nyomja meg a Futtatás gombot. Egy nyomtatóikon jelenik meg a felső panel értesítési területén, kattintson rá a tintaszintek megjelenítéséhez.

Más gyártmányú nyomtató esetében a tintaszint Ubuntu alatti megjelenítéséhez telepítse a gyártó hivatalos linuxos nyomtatómeghajtóját, ha létezik ilyen.