Videó felvétele és szerkesztése

Az Ubuntu számos videorögzítő és -szerkesztőprogramot kínál.

 • Képernyővideók készítéséhez (asztali munkamenet rögzítése) az ulink url="apt:istanbul">Istanbul

 • Használja a Csííz alkalmazást webkamerás felvételek készítéséhez.

 • DVD-k mentéséhez használja a Thoggen DVD beolvasó alkalmazást, amely a DVD fájlokat szabadalom- és jogdíjmentes Ogg/Theora videofájlokba olvassa, vagy az AcidRip alkalmazást, amely számos lehetőséget biztosít a DVD-fájlok egyéb videofájlokká kódolásához.

 • A Kdenlive, a Kino, és a Pitivi videoszerkesztő csak néhány a további videoszerkesztő alkalmazás közül.

  A Kdenlive egy többsávos videoszerkesztő, amely kamerák és fényképezőgépek széles skáláját támogatja. Tartalmaz vezetővonalakat és jelölőket az idővonalak szervezéséhez, kodekek és formátumok széles skáláját támogatja, és lehetővé teszi különböző médiatípusok, mint a videó, hang és kép használatát.

  A Kino egy videoszerkesztő, amely kiváló integrációt biztosít IEEE-1394-vel (Firewire) történő felvételhez, VTR vezérléshez és felvételhez a kamerára. Képes videót lemezre rögzíteni nyers DV és AVI formátumban, 1-es és 2-es típusú DV (külön hang adatfolyam) kódolással.

  A Pitivi videoszerkesztő egy egyszerű, könnyen kezelhető videoszerkesztő.

 • A DeVeDe DVD-készítő alkalmazással asztali DVD lejátszón lejátszható DVD lemezek készíthetők.

 • Az érdekes rögzítő és videoszerkesztő alkalmazások közé tartozik még a Stopmotion alkalmazás, amely lehetővé teszi a ,,stop-motion” animációs technikát használó videók készítését, és a Subtitle Editor amivel feliratokat szerkeszthet a videókhoz.

További rögzítő és videoszerkesztő alkalmazások érhetőek el az Ubuntu szoftverközpont vagy a Synaptic csomagkezelő alkalmazásokban. További információkért az új szoftverek telepítéséről olvassa el Alkalmazások hozzáadása, eltávolítása és frissítése fejezetet.